Allmänning

Hur vi kan forebygga sjukdomar sa som hjartinfarkt och stroke?

Hur vi kan förebygga sjukdomar så som hjärtinfarkt och stroke?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Hög kolesterolhalt i blodet och övervikt (speciellt bukfetma) är riskmarkörer som kan leda till bland annat hjärt-kärlsjukdom. Bra matvanor och rörelse i vardagen motverkar både övervikt och högt kolesterol.

Hur kan högt blodtryck leda till stroke?

Ett obehandlat högt blodtryck leder på sikt till skador på kroppens blodkärl i form av styva blodkärl och åderförfettning. Det kan i sin tur leda till stroke, hjärtinfarkt eller hjärtsvikt. Blodkärlen i njurarna, ögonen och i benen kan också skadas av högt blodtryck.

Vilka sjukdomar kan högt blodtryck leda till?

Har du högt blodtryck ökar risken för följdsjukdomar som stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt, njursjukdom, demens och försämrad blodcirkulation i benen (fönstertittarsjuka). Blodtrycket är det tryck som uppstår i blodkärlen när blodet drivs från hjärtat ut i kroppen och senare tillbaka till hjärtat.

Hur många är drabbade av hjärtsjukdom i Sverige?

Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige i dag och 2 miljoner är drabbade. Tack vare gåvor från svenska folket har forskningen räddat och förlängt tusentals liv. Den som drabbas av hjärtsjukdom idag lever i genomsnitt 12–15 år längre än för bara trettio år sedan. Information om hjärt-kärlsjukdom

Vad är orsaken till stroke?

Den allra vanligaste orsaken till stroke är att en blodpropp täpper till blodcirkulationen i ett område i hjärnan. Det kallas också för hjärninfarkt. En blodpropp kan bildas i ett trångt blodkärl i hjärnan och kallas då trombos. Ofta är det ett mindre blodkärl i hjärnan i de djupa delarna av hjärnan som har täppts till, så kallad småkärlssjukdom.

Vilka symtom får du på hjärnan?

Vilka symtom du får beror på vilken del av hjärnan som är skadad. Det är vanligt med ett eller flera av följande symtom: Du får domningar eller förlamningar i ansiktet, armarna och benen, oftast i ena kroppshalvan. Du får svårt att prata och förstå.

Share this post