Ny

Hur kom tomaten till Europa?

Hur kom tomaten till Europa?

det språk aztekerna talade. Ingen vet när den första tomaten åts i Europa, men det står klart att den nådde övriga länder via Spanien. Första omnämnade i skrift kan dateras till 1544, då italienaren Pietro Andrea Mattioli diskuterade grönsaken.

Vilket land kommer tomaten ifrån?

Tomaten är släkt med både potatis och chili och har sitt ursprung i Anderna i Sydamerika. Via Inkariket kom tomaten till aztekerna i det som idag är södra Mexico.

När började man äta tomater i Sverige?

Tomaten kom till Sverige på 1600-talet. Då trodde man att den var giftig och odlade den bara som prydnadsväxt. Den kallades ibland kärleksäpple. I affären säljs tomater som grönsak men det är egentligen ett bär!

När kom tomater till Europa?

Det var i området som vi idag kallar Mexiko som man började att odla tomater och år 1519 kom de till Europa. Länge var vi européer motsträviga till denna planta och det dröjde faktiskt till mitten av 1800-talet innan tomaten fick fäste i Sverige.

Vilka länder producerar tomater?

Världsproduktion

Placering Land Produktion (ton)
1 Kina 61 523 462
2 Indien 19 377 000
3 USA 12 612 139
4 Turkiet 12 150 000

När började man odla tomater?

Ordet tomat kommer av det aztekiska språket nahuatls tōmatl, och det finns belägg för att tomat har odlats i Mexiko sedan år 700 f.Kr. Till Norden kom tomaten på 1600-talet, men det var först mot slutet av 1700-talet som den blev allmänt känd. På 1700- och 1800-talen trodde många i Europa att tomater var giftiga.

När kom tomaten till Italien?

Tomaterna kom till Italien från Sydamerika på 1500-talet. En modig kock lär då ha presenterat en korg tomater för storhertigen av Toscana. Pomodoro betyder guldäpple på italienska. Länge var italienare och andra européer tveksamma till att äta den gyllene frukten eftersom själva plantan liknar andra giftiga plantor.

Share this post