Frågor

Far man tavla pa sidepull?

Får man tävla på sidepull?

Hackamore inte tillåtet Den utrustning som kan användas från och med 2019 är sidepull och käk-/kindkorsat (”bitless bridle”). Bettlösa träns med hävstångsverkan, som olika typer av hackamore, är inte tillåtna. Nosgrimman/nosremmen ska vara minst två centimeter bred och får inte ha någon metallförstärkning.

Hur fungerar ett sidepull?

Sidepull är ett annat bettlöst alternativ, där trycket från tygeltaget framför allt hamnar på nosryggen. Vissa beskriver sidepull som ”ett snällt hackamore” då det inte har några skänklar. Denna anatomiska variant kommer från Taur och har vadderat nackstycke och nosdel.

Vad har man Gagbett till?

Gagbett har sidostycken som löper genom själva bettringarna. Tyglarna (Gagbett rids med två tyglar) fästs i sidostyckets ring. Bettet höjs något när du rider vilket skapar ett tryck på hästens nacke. Därför kan detta bett passa hästar som gärna går med högt huvud.

Hur lär man hästen Bettlöst?

Lär hästen hur den ska svara för att få eftergift. Stå på marken, ha det bettlösa du valt på hästen och tyglarna över halsen, som när man rider. Ta i tygeln närmast dig, sträck den bakåt och lägg ett visst tryck i – men dra inte, bara håll trycket.

Hur rider man med Bettlöst?

Stå på marken, ha det bettlösa du valt på hästen och tyglarna över halsen, som när man rider. Ta i tygeln närmast dig, sträck den bakåt och lägg ett visst tryck i – men dra inte, bara håll trycket.

Är Gagbett skarpt?

Ett curbgag ser på många sätt ut som ett vanligt gag men med skillnaden att gagrepen ger tryck under käken på hästen istället. Både ett vanligt gag eller ett curbgag kan ridas med en, två tyglar eller ett delta. Gagbett är generellt sett skarpa bett.

Får man tävla Bettlöst hoppning?

Med andra ord är bettlöst inte tillåtet på dressyrtävling. I hoppning öppnas det dock upp för bettlösa alternativ, så länge ryttaren har kontroll på sin häst (men när den leds på tävlingsplatsen ska den ha bett). Flughuva blir tillåtet på tävling, utan dispens.

Share this post