Blogga

Nar andrades SKL till SKR?

När ändrades SKL till SKR?

Redan i januari 2019 ändrade de sista landstingen i Sverige sina namn till regioner, i och med att de också fick ansvar för den regionala utvecklingen. Nu följer kommunerna och regionernas medlemsorganisation efter och ändrar ”landsting” till ”regioner”. Det nya manmet SKR tas i bruk genast.

När bytte SKL namn?

Pandemin har visat hur sårbart samhället är när det gäller försörjningsberedskap och vårt mål att bidra till att trygga Sveriges tillgång till varor, tjänster och kompetens blir mot bakgrund av det senaste året ännu viktigare, konstaterar Eva-Lotta. Det nya namnet lanserades 15 april 2021.

Är SKL en myndighet?

Eftersom SKL inte är en myndighet lyder organisationen inte under förvaltningslagen eller regeringsformen. Möjligheterna till ansvarsutkrävande är inte heller samma som om SKL hade varit en myndighet. SKL företräder offentliga organ, men är i sig själv inte ett sådant.

Vad är Sveriges kommuner och landsting?

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), tidigare Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), är en arbetsgivar- och medlemsorganisation för Sveriges alla 290 kommuner och 21 regioner. Förbundet ska verka på medlemmarnas uppdrag och med utgångspunkt i den lokala och regionala demokratin.

När bytte landsting namn till region?

Den 1 januari 2020 avskaffades beteckningen landsting i berörda lagar, bland annat kommunallagen och indelningslagen, och ersattes av beteckningen region.

Varför byte från landsting till region?

Samtliga landsting använder sig i dag av beteckningen region men i lagstiftningen används ännu landsting. Genom att ändringar görs i ett stort antal lagar, t. ex. vallagen och kommunallagen, kommer beteckningen region att användas även i formella sammanhang.

Hur många är anställda på SKR?

Antalet anställda i kommuner och regioner uppgick i november 2021 till nästan 1,2 miljoner. Av dessa arbetar ungefär 875 000 i kommuner och 300 000 i regioner.

Vilka ingår i SKR?

SKR är en medlems- och arbetsgivarorganisation. Alla Sveriges kommuner och regioner är medlemmar. SKR:s uppgift är att stödja och bidra till att utveckla kommuner och regioners verksamhet.

Vad är SKR?

Sveriges Kommuner och Regioner – tidigare Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)

Share this post