Ny

Hur fungerar utbytet av syre och koldioxid i alveolerna?

Hur fungerar utbytet av syre och koldioxid i alveolerna?

Blodet som ska syresättas passerar lungorna genom ”lilla kretsloppet”. Syrefattigt blod med hög koldioxidhalt pumpas ut från höger hjärtkammare in i lungartären som följer luftrörens förgreningar ut mot lungkapillärerna kring alveolerna. Där avger blodet koldioxiden och tar upp syre från inandningsluften.

Vad är Pleuraspalten?

Beskriv hur lungorna hålls utspända mot bröstkorgen. Varför kan lungan kollapsa när en knivs sticks in mellan revbenen? De hålls utspända tack vare pleuratrycket som finns i pleuraspalten som är mellan pleura visceralis och pleura parietale.

Vad skiljer Arteriolerna i lungorna från Arteriolerna i perifer vävnad tex Skelettmuskel när det gäller reaktion på Syrgasbrist?

Vad skiljer arteriolerna i lungorna från arteriolerna i perifer vävnad (tex skelettmuskel) när det gäller reaktion på syrgasbrist? Skillnaden är att shuntingsystemet finns i lungarteriolerna. När det blir syrebrist i lungarteriolerna kommer koldioxid inte att kunna diffundera till alveolerna.

Varför Diffunderar gaserna mellan alveolerna och kapillärerna?

Extern respiration För syrgas gäller att partialtrycket är högre än i kapillären så att syrgas diffunderar till blodet som syresätts. Koldioxid har däremot enbart lite högre partiellt tryck i kapillären jämfört med lungan. Koldioxid diffunderar därför ut i alveolen från blodet.

Vad har Pleura för funktion?

Lungsäcken, eller pleuran är liksom bukhinnan och hjärtsäcken en serös hinna med ett visceralt och ett parietalt blad. Funktionen är att minska friktion på den känsliga lungväggen under lungornas arbete. Lungsäcken är uppbyggd som en ihålig säck av bindväv och epitelvävnad med pleuravätska inuti.

Vilka faktorer påverkar diffusionen av syrgas mellan Alveoler och kapillärer?

I lungkapillärerna till alveolerna sker diffusionen på så sätt att det syre som det finns en högre koncentration av i alveolerna går till kapillärerna och från kapillärerna till alveolerna sker en diffusion av koldioxid då det finns mer koldioxid i lungkapillärerna.

Share this post