Rekommendationer

Vem faststaller bolagsordningen?

Vem fastställer bolagsordningen?

Bolagsordningen ändras genom beslut av bolagsstämman….Om företaget ändrar något av detta, innebär det att bolagsstämman måste besluta om en ändring av bolagsordningen:

  • företagsnamnet.
  • styrelsens säte.
  • verksamheten.
  • gränserna för aktiekapitalet.
  • gränserna för antalet aktier.
  • gränserna för antalet ledamöter och suppleanter.

Vad händer om man inte följer bolagsordningen?

6 § aktiebolagslagen föreskrivs att – om det i bolagsordningen på grund av författning eller efter regeringens medgivande tagits in en bestämmelse enligt vilken en annan bestämmelse i bolagsordningen inte får ändras utan regeringens tillstånd – den förstnämnda bestämmelsen inte får ändras utan tillstånd.

Vad ska en bolagsordning innehålla?

Innehåll i bolagsordningen

  • företagets namn.
  • styrelsen säte, alltså den ort där bolagsstämman ska hållas.
  • företagets verksamhet.
  • det registrerade aktiekapitalet eller de lägsta och högsta aktiekapital som är tillåtet.
  • antalet aktier.
  • antalet styrelseledamöter.
  • antalet revisorer, eller uppgift om att bolaget inte ska ha revisor.

När börjar ny bolagsordning gälla?

Registrering av ändrad bolagsordning enligt aktiebolagslagen Om bolagsstämman har beslutat att bolagsordningen i ett aktiebolag skall ändras så vinner denna ändring laga kraft först när ändringen registrerats i aktiebolagsregistret.

Var hittar man sin bolagsordning?

Mina sidor på bolagsverket.se.

Hur ändras bolagsordningen?

Bolagsordningen ändras genom beslut av bolagsstämman. Ändringarna ska anmälas till handelsregistret. Den nya bolagsordningen får inte verkställas förrän den har registrerats.

Är aktiebolagslagen dispositiv?

Aktiebolagslagen består av både tvingande och dispositiva regler. Med dispositiva bestämmelser avses utfyllande lagregler som gäller så länge parterna inte avtalat om annat. Aktiebolagsrättens dispositiva karaktär kommer till uttryck på två alternativa sätt.

Hur gör man en bolagsordning?

Man kan säga att bolagsordningen utgör den yttre ramen för det egna företaget. Bolagsordningen ska innehålla ett stort antal uppgifter om företaget. Att bolagets firma, det vill säga namn, ska vara med kan tyckas självklart. Också den ort i Sverige där bolagets styrelse ska ha sitt säte ska vara med.

Hur ser man bolagsordning?

Vill du se hur bolaget är uppbyggt Bolagsordningen finns på allabolag.se i samma stund som den blivit godkänd hos Bolagsverket.

Hur ska en bolagsordning se ut?

En bolagsordning är ett dokument som tillsammans med aktiebolagslagen sätter ramarna för ett aktiebolags verksamhet. Bolagsordningen upprättas av ägarna när ett aktiebolag grundas. Det finns ingen exakt mall för hur en bolagsordning ska se ut men en vissa delar måste ingå.

Vem är berättigad att fatta beslutet att ändra aktiebolagets bolagsordning?

Majoritetskrav vid beslut om ändring av bolagsordningen i ett aktiebolag. Kvalificerad majoritet krävs för att ändra bolagsordningen. För att en ändring av bolagsordningen skall vara giltigt behöver minst två tredjedelar av både röster och aktierna närvarande vid bolagsstämman stödja förslaget.

Vad ska stå i bolagsordningen?

Bolagsordningen för ett svenskt aktiebolag ska innehålla: bolagets företagsnamn. den ort i Sverige där bolagets styrelse ska ha sitt säte. föremålet för bolagets verksamhet, angivet till sin art.

Vad ska finnas i en bolagsordning?

Högsta och lägsta antal styrelseledamöter, eventuella styrelsesuppleanter och revisorer: Av bolagsordningen ska det framgå antalet styrelseledamöter, eventuella suppleanter och revisorer eller lägsta och högsta antal styrelseledamöter samt eventuella suppleanter och revisorer.

Hur får man aktiekapital?

Ett aktiebolag kan öka sitt aktiekapital genom att ta emot pengar, egendom eller genom en kvittning av en skuld. Som betalning för aktiekapitalet ger aktiebolaget ut konvertibler . Konvertiblerna ger innehavaren rätt att få aktier i framtiden.

Hur ändrar man Bolagets säte?

Ett aktiebolag byter säte genom att justera bolagsordningen. Beslutet kräver Kvalificerad majoritet med ett godkännande om två tredjedelar av rösterna och av aktierna på stämman. Beslutet om att byta säte kan registreras genom e-tjänsten på Verksamt.se.

Share this post