Ny

Ar sfi gratis?

Är sfi gratis?

Sfi-utbildningen är gratis och du kan välja olika sätt att studera, beroende på vad som passar dig.

Vem betalar för sfi?

Det är gratis att läsa SFI för alla eftersom det betalas av staten och kommunerna. Själva utbildningen bedrivs av både kommunala och privata skolor. Hemkommunen är skyldig att erbjuda SFI för den som har rätt till det.

När kan man börja på sfi?

Från och med 1 juli det år du fyller 16 år kan du börja sfi. Det finns ingen övre åldersgräns för att börja studera. Du ska vara bosatt i Sverige och sakna de grundläggande kunskaper i svenska språket som utbildningen ger.

Hur mycket får man sfi?

Du får 231 kronor per dag under kartläggningsperioden och 308 kronor per dag när du deltar i etableringsprogrammet. Du kan också ha rätt till olika tillägg: Om du har barn kan du ha rätt till etableringstillägg. Om du bor ensam kan du ha rätt till bostadsersättning.

Kan man få studiestöd för sfi?

Nej, du kan inte få studiestöd. Det är din hemkommun som står för din skolgång och ersättning när du studerar på SFI-nivå.

Vem har rätt att läsa sfi?

Vem får studera på sfi? För att studera på sfi ska du vara 16 år. Det finns ingen övre åldersgräns för att börja studera. Du ska vara bosatt i Sverige och sakna de grundläggande kunskaper i svenska språket som utbildningen ger.

Hur finansieras SFI?

Staten finansierar utbildningen för flyktingar som är utskrivna från Migrationsverkets mottagningssystem genom en schablonersättning. Kommunerna finansierar utbildningen för övriga invandrare. Sedan juli 2016 är SFI en del av den kommunala vuxenutbildningen, komvux.

Vad kostar en SFI elev?

SFI är en komplex skolform men svaret är enkelt. Skolverket visar i sin senaste rapport att SFI är den sämst finansierade skolformen. Den genomsnittliga kostnaden per elev var under förra året cirka 40 000 kronor. Det kan jämföras med gymnasieskolan där resurserna per elev är det tredubbla.

Vad krävs för att få gå på sfi?

Det finns inget krav på att en person ska ha ett personnummer eller ett samordningsnummer för att ha rätt att delta i sfi. Det avgörande är om personen är bosatt i Sverige, alternativt är finländsk medborgare och uppfyller kraven för finländska medborgares rätt till sfi.

Share this post