Blogga

Vad ar standardvillkor?

Vad är standardvillkor?

Standardvillkor är villkor som företaget själv utformat i förväg och som är avsedda att användas i flera avtal. Standardvillkoren kan även vara utformade åt företaget av en branschorganisation.

Var står att läsa att om det i ett skriftligt anbud inte angivits någon betänketid ska svaret nå anbudsgivaren inom skälig tid?

Det vore orimligt att en anbudsgivare skulle vara bunden av sitt anbud i alla framtid, därför har den s.k. legala acceptfristen reglerats i avtalslagen. Om anbudet lämnas via brev, fax, e-post eller liknande och anbudsgivaren inte har angivit någon tid för svar är det en skälig tid för svar som ska tillämpas.

Hur blir ett standardavtal en del av det individuella avtalet?

Standardavtalsrätten är central utgångspunkt för svenska näringsidkare. Även om standardavtal är central utgångspunkt och används frekvent uppstår det rättsliga frågor i båda perspektiven. Huvudregeln är att standardvillkor ska bringas motpartens kännedom före avtalsslutet för att utgöra en del av avtalet.

Vad är ett standardavtal och hur blir det en del av det individuella avtalet?

Vanliga exempel på standardavtal är hyresavtal eller försäkringsavtal. Ett standardavtal är en generaliserad konstruktion som ska passa in på många sammanhang, men eftersom de vanligtvis utarbetas av (en representant för) ena sidan kan det skapa obalans i avtalsförhållandet.

Vad är syftet med standardavtal?

Ett standardavtal är ett avtal som är framtaget i syfte att kunna användas vid ett stort antal likartade affärssituationer. Syftet med standardavtal är att öka förutsägbarheten kring innehållet i ett specifikt avtal.

När gäller inte ett muntligt avtal?

Ett muntligt avtal är lika bindande som ett skriftligt, eftersom det inte står någonstans i avtalslagen att ett avtal måste vara skriftligt för att gälla. Däremot kan det förstås vara svårt att bevisa vad som avtalats, och man får heller inte ta tillbaka en muntlig överenskommelse.

Kan köpare lämna anbud?

Huvudregeln för hur avtal ingås är att köparen accepterar ett anbud som säljaren givit (1§ Avtalslagen). Denna regel är ganska enkel men kan vara svår att tolka om man vill veta exakt vad en accept innebär. Ett avtal eller ett allmänt köp kan ingås på flera sätt.

Share this post