Rekommendationer

Hur lange har man pratat alvdalska?

Hur länge har man pratat älvdalska?

Älvdalskan är med andra ord en unik rest av ett språk som talades på 1300-talet men är likafullt ett levande språk som används i vardagen än i dag. Ulum Dalska samt en mängd språkexperter och språkforskare världen över anser att älvdalskan ska klassas som ett eget språk och inte en dialekt.

Hur gammalt är älvdalskan?

Älvdalskan är nära besläktad med närliggande ovansiljanmål såsom våmhusmål och orsamål, som tillsammans förgrenade sig från fornnordiskan tidigast på 800-talet och senast 1300-talet.

Vad pratar man i Älvdalen?

Om du är på besök i Älvdalen är chansen stor att frågorna på älvdalska kommer. Eftersom det unika sättet att tala är helt annorlunda från både dalmål och andra svenska dialekter kan det vara svårt att förstå för utomstående. Därför har vi här samlat några ord, uttryck och en introduktion till älvdalskan.

Hur många talar älvdalska i Sverige?

Det som mest kännetecknar älvdalskan är att många vokaler är nasala, ett drag som har försvunnit från andra nordiska språk. Numera talar omkring 3 000 personer älvdalska men de blir färre och färre. Under de senaste hundra åren har svenskan och svensk kultur trängt in i samhället.

Varför har språket älvdalska utvecklats så annorlunda jämfört med svenska språket i övrigt?

Älvdalskans ljudsystem, grammatik, syntax och ordförråd skiljer sig radikalt från rikssvenskans. Så har älvdalskan exempelvis bevarat nasala vokaler, som har försvunnit i alla nordiska språk. Älvdalskan har behållit diftonger, utvecklat triftonger och en egenartad vokalskridning.

Varför har älvdalska utvecklats så annorlunda jämfört med svenska språket i övrigt?

Skillnaden mellan älvdalskan och svenskan beror dels på att älvdalskan har bevarat äldre språkdrag från fornnordiskan, men dels också på att älvdalskan har utvecklat egna innovationer.

Vilken är den svåraste dialekten i Sverige?

Detta gränsdragningsproblem är en viktig del av bakgrunden till att det är så svårt att bestämma vad som är ett språk och vad som är en dialekt. Tydligast exemplifieras det nog av området norr om Siljan, och den värsta dialekten av dem alla: älvdalskan.

Vad betyder Kelingg?

Kelingg används också hemma, fast i:et hörs inte så mycket. Det är inget annat än ’kärring’, också det ett svenskt ord i stort sett synonymt med ’kvinna’ – visserligen kan det användas nedsättande men jag uppfattar det inte alltid så i min dialekt.

Share this post