Rekommendationer

Nar anvander man en for resp while-loop ge exempel?

När använder man en for resp while-loop ge exempel?

En for-loop har ett litet annat sätt att skriva sitt villkor, man kan se på det som en uppräknande loop där man kan sätta en variabel, ett villkor och en stegning av variabelns värde. En while-loop utförs 0 eller flera gånger, beroende om villkoret är uppfyllt. Villkoret fungerar på samma sätt som i en if-sats.

Hur gör man en while-loop?

Hur skapar man en while-loop?

  1. En while-loop skapar man med det reserverade ordet while.
  2. Man anger alltid ett villkor* till while-loopen som kan svaras med antingen True eller False.
  3. All kod som är indenterad (indragen) efter while-kommandot, kommer att utföras om villkoret är True.

Vad gör nyckelordet continue Om du skriver det i en loop?

I loop konstruktioner kan man använda sig av nyckelordet continue; för att hoppa över en iteration i loopen och gå direkt till nästa iteration. Vi kan använda detta för att visa alla jämna tal mellan 1 till 10.

Vad är while?

While-satsen består av endast ett villkor. Så länge villkoret stämmer, dvs att svaret på formuleringen inom parenteserna är sant (rad 2) så kommer programmet att loop’a runt. Klammerparenteserna (eller som en del säger, måsvingar) markerar while-satsens början och slut.

När används for-loop?

En for-loop används för att göra saker om och om igen i ett program. Det kan exempelvis vara att göra upprepade beräkningar eller skriva ut namn från listor. For satsen skapar en loop som består av tre villkor eller uttryck. Villkoren skrivs inom parenteser och separeras med semikolon.

Vad gör continue nyckelordet?

Nyckelordet continue kan användas i en loop (for, while eller do… while) för att hoppa till nästa omgång i loopen. Exemplet nedan försöker illustrera detta. Då variabeln i antar värdet 3 ger continue ett hopp till loopens början och variabeln i får värdet 4.

Vad gör break nyckelordet?

Nyckelordet break kan användas i en loop (for, while eller do… while) för att avbryta loopen. Exemplet nedan försöker illustrera detta. I vissa fall är det svårt att skriva villkoren för en loop och användningen av break kan då vara ett alternativ som gör kodskrivningen enklare.

Share this post