Populära

Nar avverka frotrad?

När avverka fröträd?

Fröträden skall avvecklas så snart som som föryngringen är säkerställd och plantorna klarar en friställning. Normalt avverkas fröträden när plantorna är 0,3-1 m höga, på magra marker i Norrland vid 1-2 dm. På frostlänta lokaler kan fröträden stå kvar lite längre som frostskydd.

Hur många fröträd per hektar?

Man lämnar 50-80 fröträd per hektar. – Antingen markbereder vi och räknar med att det ska fröa av sig, annars sår vi förädlat frö under fröträden vid markberedningen – eller så planterar vi. Det blir mer och mer av sådd, berättar Ingemar.

Vad menas med naturlig föryngring?

Naturlig föryngring, även kallad självföryngring, bygger på insådd av frön från det gamla beståndets träd. För en del trädslag kan självföryngring också bygga på rot- eller stubbskott. En självföryngrad tallplanta. Vid naturlig föryngring med tall lämnas en fröträdsställning med frötallar.

Vad är Fröställning?

Så klart är det inte bara prydnadsväxter som har vackra fröställningar utan även en hel del grönsaker. Kronärtskockans ¨kotte¨ har en av de maffigaste fröställningarna. Det brukar ofta bli ett gäng kvar i landet som får bli mat och vinterbo åt små insekter.

Hur räknar man ut förband?

Vanligaste formen av förband som man använder i skogliga sammanhang är kvadratförband. Detta innebär att om plantorna står med 2 m förband (de står i hörnen av en kvadrat) har man 2 500 stammar per hektar. Vid 1 m förband står det 10 000 stammar per hektar, vid 3 m förband 1111 stammar per hektar, osv.

Hur förökar sig en gran?

Förökningen sker dels könligt med de vingförsedda fröna, dels vegetativt genom s.k. avläggare från de nedre, mot marken liggande grenarna. Fröfallet sker under oktober till februari. Ståndort: Granen är skogbildande på såväl friska som blöta marker, på bördiga såväl som på medelgoda marker.

När slutar tallarna Fröa?

Svar Hej Roine! Granen släpper vanligtvis sina frön på under senvintern (mars-april). Det kan dock ske redan under hösten om sommaren varit gynnsam ur frömognadssynpunkt. Tallens fröfall sker huvudsakligen i maj och första hälften av juni.

Share this post