Rekommendationer

Vem bar ansvaret om godset ar bristfalligt forpackat och godset orsakar skada pa t ex fordon person annat gods eller utrustning?

Vem bär ansvaret om godset är bristfälligt förpackat och godset orsakar skada på t ex fordon person annat gods eller utrustning?

Avsändaren är ansvarig gentemot fraktföraren för skada på person, fordon, utrustning eller annat gods samt för kostnad, om skadan eller kostnaden orsakats av bristfällighet i godsets förpackning.

Vad krävs för att en fraktsedel ska vara juridiskt bindande?

Fraktsedel underskrives av fraktföraren. Underskriften kan vara tryckt eller ersättas med stämpel. Fraktsedel skall överlämnas till avsändaren i samband med att godset mottages till befordran. 8 a § En fraktsedel får upprättas i elektronisk form, om avsändaren och fraktföraren är överens om detta.

Vilka uppgifter ska en CMR fraktsedel innehålla?

Fraktsedeln skall innehålla följande uppgifter: a) ort och dag för utfärdandet; b) avsändarens namn och adress; c) fraktförarens namn och adress; d) ort och dag för godsets mottagande till befordran samt bestämmelseorten; e) mottagarens namn och adress; f) gängse benämning på godsets art och på förpackningssättet samt.

Måste man ha fraktsedel?

Nej, det finns inte ett uttryckligt krav att en fraktsedel ska finnas vid en inrikestransport. Det finns dock många fördelar med att upprätta en, då den får bevisverkan i händelse av tvist. Om någon av parterna kräver att en fraktsedel ska upprättas, ska enligt lagen en fraktsedel också upprättas.

Vad är en Fraktförare?

En fraktförare genomför transporten av en frakt via land, vatten eller luft.

Vad gäller vid Transportskada?

Om ingen anmärkning görs på fraktsedeln eller om emballaget saknas kan försäkringsbolaget tillbakavisa din begäran om ersättning. Är det däremot en dold skada, det vill säga att emballaget och godset ser helt ut och du upptäcker skadan först efter avemballering, så måste du anmäla detta snarast till transportören.

Vilka ska skriva på en CMR fraktsedel?

I artikel 5 i CMR-konventionen föreskrivs som sagt att fraktsedeln ska upprättas i tre originalexemplar, som ska undertecknas av avsändaren och fraktföraren. Enligt svensk rätt tillåts att underskrifterna är tryckta eller ersatta med avsändarens och fraktförarens stämplar, om fraktsedeln upprättas här i landet.

Vad innehåller CMR?

CMR står för ett internationellt avtal kring transporter över landsgränser som sker med vägtransport. CMR är en förkortning för ”Convention relative au contrat de transport international de marchandises par route”, översatt: Konvention om fraktavtal vid internationell godsbefordran på väg.

Vem är fraktföraren?

Vad skiljer ett Konossement från en fraktsedel?

Konossement rörde bara sjöfart, fraktsedlar övriga transportmedel, menade opinionen.

Share this post