Trendig

Varfor hamnade Johan och Martin i fangelse i Etiopien?

Varför hamnade Johan och Martin i fängelse i Etiopien?

Fängslad i Etiopien – benådad efter 14 månader Den 1 juli 2011 greps Schibbye tillsammans med fotografen Johan Persson i Etiopien misstänkta för terrorbrott efter att från Somalia ha tagit sig in i området Ogaden tillsammans med gerillan Ogadens nationella befrielsefront (ONLF).

Vad som hände Martin Schibbye och Johan Persson i Etiopien?

Journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson åkte till Etiopien 2011. De tog sin in i landet på ett olagligt sätt. De ville undersöka hur utländska oljebolag behandlade människor i området Ogaden. Men de blev skjutna och gripna av soldater.

Vad skulle Martin och Johan göra i Etiopien?

Handling: De två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson gör en deal med ONLF-gerillan för att ta sig in i Ogaden i syfte att undersöka utländska oljebolags metoder. Men journalisterna blir fängslade av milis, skadas svårt och hamnar i det ökända Kality-fängelset i Etiopien.

När släpptes Martin och Johan?

Medier över hela världen inkluderande CNN, BBC, India Times och Al Jazeera fördömde rättsprocessen. Den 10 januari 2012 uppgav deras kontaktperson att de skulle ansöka om nåd istället för att överklaga domen. Martin och Johan benådades den 10 september 2012 varefter de släpptes fria och lämnade Etiopien.

Vad hände med Martin Schibbye?

När han satt fängslad i Etiopien lovade han att han skulle skaffa barn bara han fick komma hem igen. I dag har han två. Ettåriga Görel som gör sällskap i sandlådan är det senaste tillskottet, och anledningen till att Martin är pappaledig. Femåriga Torun hänger på förskolan om dagarna.

Hur gick det för Dawit Isaak?

År 2001 befann sig Dawit Isaak i Eritreas huvudstad Asmara, där han arbetade som journalist och redaktör på den oberoende tidningen Setit. Samma år gick femton personer — högt uppsatta medlemmar av det styrande partiet, före detta ministrar, ambassadörer och generaler i armén — ihop i en grupp som brukar kallas G-15.

Vad gör Johan Persson idag?

Han gör vad han kan för att hålla allmänheten uppdaterad. Utöver bokskrivandet driver han reportagesajten Blankspot, som syftar till att uppmärksamma ”vita fläckar” – platser som vanligtvis inte uppmärksammas av de svenska medierna.

Hur länge satt Martin Schibbye i fängelse?

Han vill berätta det ingen annan berättar. 438 dagar. Så länge satt journalisten Martin Schibbye i etiopiskt fängelse 2011–2012. Det är också titeln på boken om reportageresan som han och kollegan Johan Persson gjorde för att undersöka eventuella svenska kopplingar till oroligheterna i området.

Share this post