Rekommendationer

Hur odlar jag gronkal?

Hur odlar jag grönkål?

Grönkål är lätt att odla och plantorna är mycket dekorativa i trädgårdslandet. Kålen trivs i grönsakslandet på en solig eller halvskuggig plats och växer bäst i en näringsrik och fukthållande jord. Det är viktigt att jorden är kalkad med ett högre pH-värde över 7,0 för att undvika klumprotsjuka.

Hur lång tid tar det att odla grönkål?

Grönkål – så odlar du egen För dig som bor i södra Sverige, odlingszon 1-2 kan du så din grönkål direkt på den plats där den sedan ska växa och det kan du göra redan i april. Om du däremot bor i de övriga odlingszonerna så är det bra att avvakta till maj, juni, lite beroende på när du har tänkt att skörda din grönkål.

Kan man odla grönkål i Pallkrage?

Grönkål hör till de mest lättodlade kålväxterna. Trivs utmärkt i pallkrage och kan stå ute för skörd hela vintern. Såtid: Fröna gror vid lägst 5 grader, men det går snabbar med värme upp till 20 grader. Förodla inomhus 4-6 veckor före beräknad utsättning.

Hur många grönkål per Pallkrage?

I en pallkrage ryms 4 plantor vitkål eller blomkål. Grönkål och palmkål kan stå något tätare, men inte mindre än 40 cm mellan plantorna. Plantorna sätts något djupare än de står i pluggen. Kupa upp lite jord runt om och se till att vattna direkt efter plantering.

Kan man så grönkål i juli?

I juli finns det fortfarande mycket som trivs och hinner bli skördeklart, som asiatiska grönsaker, ärtor, sallater, mållor, tidiga morötter, rödbetor, dill, majrovor och givetvis rädisor. En del växter som spenat, rättikor/rädisor, salladskål, rucola och grönkål blir till och med bättre på hösten.

Kan man så grönkål i augusti?

Fortsätt att så grönsaker i augusti Bladgrönt som står över jord växer ofta snabbt. Sallat och rucola gror bättre när det är lite svalare och går inte heller lika lätt i blom när dagarna blir kortare. Svartkål, grönkål och maché-/vintersallat är bland de härdigaste plantor vi har och kan skördas hela vintern.

Hur tar man hand om grönkål?

Om du vill prova gör du så här.

  1. plocka bladen och repa blad-delarna från mittnerven.
  2. skölj bladen i ett vattenbad.
  3. lägg bladen i en stor kastrull med kokande vatten med lite salt.
  4. låt koka i 1-2 minuter.
  5. skölj bladen i kallt vatten så att kokprocessen avstannar.
  6. krama ur vattnet.
  7. frys grönkålen i platta paket eller små bollar.

Share this post