Rekommendationer

Vad anvands en refraktometer till?

Vad används en refraktometer till?

En handhållen refraktometer är ett instrument, refraktometer, för mätning av en vätskas brytningsindex. En skugglinje projiceras på en streckplatta inuti instrumentet som sedan kan avläsas av användaren genom okularet. Vid mätning droppar man ett prov mellan mätprismat och ett täcklock.

Hur läser man av en refraktometer?

Håll upp refraktometern till ögat & rikta in den mot ljuset. Justera okularet medans ni tittar igenom det för att få en helt skarp bild på skalan. En gränslinje kommer att synas, en ljus över del & en mörkare underdel av skalan.

Vilken temperatur är idealisk för att få en korrekt Refraktometeravläsning?

Även en refraktometer har en kalibreringstemperatur och den är omkring 20 grader Celsius. Moderna refraktometrar har automatisk temepraturkompensation, ATC, inom ett begränsat temperaurområde, oftast mellan 15-30 grader Celsius.

Hur man använder en hygrometer?

Häll vört i mätcylindern till ca 80ml, kyl ner till rumstemperatur, släpp ner hydrometern och avläs den specifika densiten (i °Öchsle). Mäter du innan jäsning (precis innan du häller i jästen) kallas denna specifika densitet för OG, och mäter du efter att ölet jäst klart (vanligtvis efter 2 veckor) kallas den för FG.

Hur mäta FG?

Mäter du innan jäsning (precis innan du häller i jästen) kallas denna specifika densitet för OG, och mäter du efter att ölet jäst klart (vanligtvis efter 2 veckor) kallas den för FG. Se nedan. Alkoholhalten kan beräknas med formeln (OG – FG) / 7,62 = volymprocent alkohol.

Vilken Hydrometer?

Rubicson Digital Hygrometer Den här hygrometern ser till att mäta både temperatur och luftfuktighet och är utrustad med en grafisk indikator och en stor display. För att du ska kunna se skillnader i fuktnivån har Rubicson Digital Hygrometer också en minnesfunktion som visar min/max temperatur.

När ska man mäta FG?

Share this post