Ny

Maste man dranera hela huset?

Måste man dränera hela huset?

I de flesta fall behöver ditt hus dräneras om. Det gäller framför allt om huset har en äldre dränering eller en nyare med bara en luftspaltsbildande matta, så kallad platonmatta mot husväggen under mark. Vår byggnadstekniska rådgivare ger sina bästa tips när det är dags att dränera.

Hur dränera krypgrund?

Hur sker dräneringen?

  1. Grävning. Först grävs marken bort invid grunden.
  2. Grus – Rör – Grus. Ett lager av grus läggs ut, som har dränerande effekt.
  3. Fiberduk. På gruslagret läggs en fiberduk.
  4. Jord/Grus. På fiberduken kan jord placeras men det bästa är att ha grus hela vägen.

När dränera källare?

Dränering av husgrunden är ofta en förutsättning för att det ska gå att inreda källaren till bostadsutrymme, men kan också behövas om du har problem med fukt, mögel eller dålig lukt. Även hus med platta på mark eller krypgrund kan behöva dränering.

Måste man dränera om man inte har källare?

Om dräneringen inte har normal funktion ordentligt och du har fastighet med källare så kan det bli översvämning där. Och även om det inte leder till översvämning om man inte har en väl fungerande dränering så kan det leda till ökad fuktighet och fuktskador som kan ge upphov till problem.

Vad kostar det att dränera om ett hus?

Ett riktmärke är att dränering kostar 3000 kr/löpmeter/2 meter djup som ska grävas. Det innebär att ett hus med en normalstor källare om 60 kvm kommer ha ca 30 löpmeter husgrund, vilket kommer kosta 30*3000=90 000 kr att dränera.

Hur får jag bort vatten i krypgrund?

Gör så här:

  1. Se till att dräneringen runt huset fungerar.
  2. Lägg tvättat singel (ren från sand) närmast husgrunden så att inte grunden suger vatten från jorden.
  3. Tag bort allt eventuellt organiskt material på marken under huset (trädrötter, plankstumpar med mera), och fyll igen gropar med tvättad singel.

Hur vet man när man behöver dränera?

Ett hus brukar behöva dräneras om efter 25-30 år om den förra dräneringen är utförd på ett bra sätt. Det finns saker som kan göra att man behöver dränera om tidigare än så. Exempelvis vid ombyggnad/tillbyggnad, altanbygge, bygge av förstukvist eller ombyggnad/renovering av källarutrymme.

Share this post