Trendig

Kan gemensam bostad vara enskild egendom?

Kan gemensam bostad vara enskild egendom?

Gemensam bostad som är enskild egendom ska inte ingå i bodelningen. I vissa fall kan dock den make/sambo som inte äger bostaden ändå få rätt att bo kvar i den. För övertaganderätt av en bostad som inte är giftorättsgods/samboegendom krävs dels att personen visar att han eller hon behöver den bäst.

När blir enskild egendom giftorättsgods?

Alla tillgångar som inte är enskild egendom är makarnas giftorättsgods. Då äktenskapet upplöses, genom skilsmässa eller dödsfall, behålles den enskilda egendomen odelad medan giftorättsgodset som huvudregel delas.

Kan man göra giftorättsgods till enskild egendom?

Det är bara om testamentet uttryckligen ger dig möjlighet att omvandla den enskilda egendomen till giftorättsgods (genom att upprätta ett äktenskapsförord) som du kan ändra detta. I annat fall går det inte att ordna genom ett äktenskapsförord. Då blir även vad du får efter en försäljning av stugan din enskilda egendom.

Kan man ändra äktenskapsförord?

Upphäva ett äktenskapsförord Vill ni ändra ett tidigare äktenskapsförord måste ni skriva ett nytt äktenskapsförord och ansöka om att få det registrerat. I det nya äktenskapsförordet skriver ni vad som gäller nu.

Kan del av fastighet vara enskild egendom?

Det finns ingenting som hindrar att ni gör halva fastigheten till din enskilda egendom. Som du kanske vet behöver ni då upprätta ett äktenskapsförord, se äktenskapsbalken 7 kap. 3 §.

Vad betyder Giftorättsgodset?

Makars egendom är som huvudregel giftorättsgods. Giftorättsgods är i motsats till enskild egendom något som ska ingå i en bodelning i samband med äktenskapsskillnad eller om någon av makarna dör.

Vilka möjligheter finns att omvandla giftorättsgods till enskild egendom och att omvandla enskild egendom till giftorättsgods?

Genom äktenskapsord kan makar/blivande makar göra enskild egendom till giftorättsgods och giftorättsgods till enskild egendom. I detta fall har dock villkoret att fastigheten ska vara din makes enskilda egendom uppställts av tredje man vilket leder till att ni inte kan omvandla det till giftorättsgods.

Share this post