Rekommendationer

Far man ta obetald ledighet?

Får man ta obetald ledighet?

Om arbetstagaren vill ha obetald ledighet av något annat skäl än de enligt lagen godkända skälen (exempelvis familjeledigheter och studieledighet) kräver detta ett avtal med arbetsgivaren. Sådana avtal är alltid frivilliga.

Vad innebär partiell ledighet?

Arbetstagaren kan förkorta sin arbetstid, dvs. vara på partiell vårdledighet, för att kunna ta hand om sitt barn, om hen har arbetat hos samma arbetsgivare i minst sex månader under de senaste 12 månaderna. Utgångspunkten är att arbetsgivaren inte kan vägra bevilja partiell vårdledighet.

Måste man ta ut obetald semester?

Nya medarbetare som inte har hunnit jobba ett helt intjänandeår har fortfarande rätt till 25 dagars semester. Om företaget tillämpar förskottssemester kan man som anställd komma överens med sin arbetsgivare om de icke intjänade semesterdagarna ska vara obetalda eller tas ut som förskottssemester.

Hur mycket obetald semester har man rätt till?

Enligt semesterlagen har alla anställda rätt till 25 dagars semester under ett år. Den som börjar sin anställning efter den 31 augusti har rätt till fem obetalda semesterdagar under det innevarande semesteråret.

Hur många dagar obetald semester?

Om du nyanställs mellan 1 april och 31 augusti, så har du rätt till 25 obetalda semesterdagar innevarande semesterår. Om du nyanställs mellan 1 september och 31 mars så har du rätt till 5 obetalda semesterdagar under den tid som återstår av semesteråret, det vill säga till och med 31 mars.

Vad är påtaglig störning?

Annat som kan utgöra en påtaglig störning kan exempelvis vara om anmälan skett med för kort varsel, önskemålet rör en felaktig period, om inget samråd skett eller om det kan medföra påtaglig störning i verksamheten.

Kan jag tvingas ta ut obetald semester?

Kan jag tvingas ta ut obetald semester? Arbetsgivaren har rätt att stänga arbetsplatsen om de anställda underrättas i god tid. Men som anställd kan du aldrig tvingas att ta ut obetald ledighet, och inte heller att ta förskottssemester.

Vad gäller om obetald semester?

Har du bara varit anställd under en del av intjänandeåret, kommer några av dina semesterdagar att vara obetalda, det vill säga du får ingen semesterlön dessa dagar. Du bestämmer själv om du vill ta ut obetalda semesterdagar. Om du tar ut obetalda semesterdagar gör arbetsgivaren ett löneavdrag från din månadslön.

Share this post