Frågor

Vad beslutar Sametinget?

Vad beslutar Sametinget?

Det övergripande målet för Sametinget enligt sametingslagen är att verka för en levande samisk kultur och ta initiativ till verksamheter och föreslå åtgärder som främjar denna kultur. I sametingslagen stadgas Sametingets uppgifter.

Är samer svenska medborgare?

Samer fick, som andra svenska medborgare, allmän rösträtt 1921. Men precis som för andra nationella minoritetsgrupper är frågan mer komplicerad än den först kan tyckas. Samernas rösträttshistoria sträcker sig från 1600-talets början till 1900-talets mitt.

Hur räknas man som same?

Samerna har juridisk status som urfolk i Sverige. Den person som uppfattar sig som same och har eller har haft samiska som språk hemma. Det går också bra om dina föräldrar, far- eller morföräldrar har eller har haft samiska som språk i hemmet eller om du har en förälder som är upptagen i röstlängden till sametinget.

Vad innebär det att vara ett urfolk?

Ett urfolk härstammar från folkgrupper som bodde i landet eller i ett geografiskt område, som landet tillhör, vid tiden för erövring eller kolonisation eller fast-ställande av nuvarande statsgränser och vilka har behållit en del eller alla sina egna sociala, ekonomiska, kulturella och politiska institutioner.

Hur styrs Sametinget i Sverige och vilka arbetsuppgifter har det?

Sametinget är en förvaltningsmyndighet som andra myndigheter i Sverige, men ledningen utses inte av regeringen utan av det samiska folket. Regeringens direktiv finns i sametingsinstruktionen. Sametingets arbetsuppgifter är däremot inskrivna i en lag, sametingslagen (SFS 1992:1433), och inte i en regeringsförordning.

Är en same svensk?

Samerna utgör nationell minoritet i Norge, Sverige och Finland. Samiska varieteter har status som minoritetsspråk i Sverige och delar av Finland och Norge, och är officiellt språk i 19 svenska så kallade förvaltningskommuner för samiska som minoritetsspråk.

Share this post