Trendig

Vill inte skriva under bouppteckning?

Vill inte skriva under bouppteckning?

Det finns inte någon tidsgräns som anger när arvsskifteshandlingen ska undertecknas av dödsbodelägarna. Om man som dödsbodelägare vill ha lite betänketid kan man alltså få detta genom att inte skriva på direkt. Det första som kommer ske är att bouppteckningen förrättas.

Kan man klandra en bouppteckning?

En bouppteckning kan inte klandras men det kan ett arvskifte. Ett arvskifte är en privat skriftlig handling över fördelningen av ett arv. Om en delägare vill klandra ett arvskifte måste talan väckas inom fyra veckor enligt 23:5 ärvdabalken och 17:8 äktenskapsbalken.

Måste man skriva under en bouppteckning?

En person som väl känner till boets egendom, till exempel en efterlevande make, ska lämna uppgifter om boet vid bouppteckningen (bouppgivare). Alla dödsbodelägare ska kallas till förrättningen men det finns ingen skyldighet att vara med.

Vad händer om man inte lämnar in en bouppteckning i tid?

Lämna bouppteckningen i tid Lämna bouppteckningshandlingen inom 1 månad från att bouppteckningen förrättats. Om du lämnar bouppteckningen för sent och uppgifterna i den inte är rätt eller de saknas, kan du bli tvungen att betala en förseningsavgift eller en skatteförhöjning.

Kan man riva upp en bouppteckning?

Det går inte att ”riva upp” en bouppteckning som har upprättats på rätt sätt. Däremot finns det som dödsbodelägare en möjlighet till att klandra själva arvskiftet. En sådan klandertalan framgår av ärvdabalken 23 kap. 5 § som i sin tur hänvisar till äktenskapsbalken 17 kap.

Måste man skriva arvskifte?

Enligt svensk lag (ärvdabalken) måste ett arvskifte upprättas så snart det finns fler än en dödsbodelägare. Om det finns ett testamente efter den avlidne måste detta vinna laga kraft innan ett arvskifte kan upprättas. Om den avlidne var gift eller sambo krävs det i regel en bodelning innan arvskiftet kan upprättas.

Share this post