Trendig

Vad ar battre ITP 1 eller ITP2?

Vad är bättre ITP 1 eller ITP2?

En ny ITP-plan gäller från och med 2007. Den innebär att samtliga anställda som är födda 1979 eller senare ska ha en helt premiebestämd pension, ITP1, från och med 25 års ålder. De som är födda 1978 eller tidigare har kvar den gamla, men väsentligt förbättrade ITP-planen som nu kallas ITP2.

Hur ofta uppdateras min pension?

Varje månad uppdaterar pensionsbolagen dina uppgifter på minPension. Om du har bytt jobb, fått en ny lön som påverkar pensionen eller kanske bytt pensionsbolag, kan en månads gamla uppgifter kännas gamla. Då har du själv möjlighet att be om uppdatering av dem.

Hur väl stämmer min pension?

För att ta reda på vem som har betalat en viss tjänstepension kan du kontakta valcentralen eller det pensionsbolag som administrerar din pension. Stämmer min prognos på minPension? Prognosen är inget löfte eller garanti och kan skilja sig från den du fått hos ditt pensionsbolag.

Vad är en tiotaggare?

Vad är tiotaggare? De av dina anställda som tjänar mer än tio inkomstbasbelopp per år och som hör till ITP2*, kallas för tiotaggare. De får placera en del av sin pension själv, men var bestämmer du som arbetsgivare.

Hur ofta uppdateras pensionsprognosen?

Hur ofta uppdateras pensionsuppgifterna i rådgivningstjänsten? När du loggar in i Avtalats rådgivningstjänst uppdateras dina pensions- och försäkringsuppgifter från de bolag som Avtalat har avtal med, förutsatt att det har gått två veckor sedan du loggade in senast.

Vad är en 10 taggare?

Är du en 10-taggare? Då är du tjänsteman i privat sektor, född före 1979 och tjänar över 593 000 kronor per år. Dessutom arbetar du på ett företag med kollektivavtal. I normalfallet har du den tjänstepension som kallas ITP2.

Vad är en 10-Taggarlösning?

Vad tiotaggarlösning innebär Att komma överens om en 10-taggarlösning betyder att du väljer bort ett förmånsbestämt intjänande av ålders- och familjepension på de lönedelar som ligger över 7,5 inkomstbasbelopp i ITP 2. Du ersätter det med ett premiebestämt system där du ansvarar för att placera premierna.

Share this post