Allmänning

Kan jag kora trots att mitt korkort har gatt ut?

Kan jag köra trots att mitt körkort har gått ut?

Nej, du behöver inte göra något. Du fortsätter att använda ditt körkort som behörighetshandling även efter att ordinarie giltighetstid har gått ut. Vill du att din behörighet ska fortsätta att gälla efter den förlängda giltighetstiden behöver du förnya ditt körkort innan den har löpt ut.

Kan man få tillbaka körkortet tidigare?

Måste jag köra upp på nytt för att få körkortet tillbaka? Om spärrtiden är kortare än ett år kan du oftast få tillbaka körkortet utan körkortsprov (kunskapsprov och körprov). När spärrtiden är längre än ett år måste du alltid göra ett nytt körkortsprov.

Får man köra bil i väntan på sitt körkort?

Du får faktiskt lov att köra din bil under tiden du inväntar ditt nya körkort. Tänk bara på att bära med dig en giltig identitetshandling. Om du saknar giltig identitetshandling kan du råka ut för böter på 500 kronor för olovlig körning.

Kan man få indraget körkort i efterhand?

Transportstyrelsen kan återkalla ditt körkort i efterhand om du som körkortsinnehavare har gjort dig skyldig till hastighetsöverträdelse och denna inte är ringa (5 kap. 3 § p. 4 Körkortslagen). Man bedömer om en sådan överträdelse är ringa eller inte från fall till fall, men kommer alltså så till ditt enskilda fall.

Vad krävs för att få tillbaka körkortet?

Om spärrtiden är längre än ett år måste du göra ett nytt körkortsprov (kunskapsprov och körprov) innan ett nytt körkort kan tillverkas. För att få göra ett nytt körkortsprov måste du ha ett giltigt körkortstillstånd. Du kan tidigast ansöka om körkortstillstånd sex månader innan spärrtiden går ut.

Hur lång tid tar det för att få ett körkort?

Vid namnbyte skickar Transportstyrelsen automatiskt en grundhandling till den adress där du är folkbokförd. Vi skickar automatiskt ut en ansökningsblankett för nytt körkort (grundhandling) cirka 2-3 månader innan giltighetstiden går ut.

När ska man förnya sitt körkort?

Förnya sitt körkort. Om man har körkort ska detta förnyas vart tionde år. På ditt körkort står det när det går ut, d.v.s. när du måste ansöka om ett nytt körkort. Du måste även ta ut ett nytt körkort om ditt gamla körkort blivit förstört, förlorat eller om något på körkortet ändrats – till exempel om du bytt namn eller om någon behörighet

Hur ska du anmäla ditt körkort till Transportstyrelsen?

Om ditt körkort har kommit bort eller blivit stulet ska du anmäla det till Transportstyrelsen. Körkort – Förlustanmälan. Transportstyrelsen skickar ut en ansökningsblankett (grundhandling) för körkortsförnyelse till den adress där du är folkbokförd.

Hur ska du anmäla ditt körkort till polisen?

Om ditt körkort har kommit bort eller blivit stulet ska du anmäla det till Transportstyrelsen. Körkort – Förlustanmälan. Transportstyrelsen skickar ut en ansökningsblankett (grundhandling) för körkortsförnyelse till den adress där du är folkbokförd. Eftersom körkortet är en id-handling ska du även anmäla till polisen om det har blivit stulet.

Share this post