Frågor

Vilket ar tillkom lex Sarah?

Vilket år tillkom lex Sarah?

Den 1 juli 2011 trädde nya bestämmelser om lex Sarah i socialtjänstlagen (2001:453), SoL, och lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funkt- ionshindrade, LSS, i kraft. Vid samma tidpunkt trädde Socialstyrelsens före- skrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:5) om lex Sarah i kraft.

Vilket årtal började man med hemtjänst?

I stället tog man till sig idén om hemvård och enades om en ”kvarboendeprincip”, det vill säga rätten att få hjälp och stöd att kunna åldras hemma. Hemtjänsten lanserades. Först ut var Röda Korset i Uppsala 1950. Fler följde efter och Sverige hade fått en ny yrkesgrupp, hemsamariterna.

Varför tillkom lex Sarah?

Lex Sarah är en del i det systematiska kvalitetsarbetet som ska bedrivas i verksamheter inom socialtjänsten och enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Syftet är att komma till rätta med brister i den egna verksamheten och förhindra att liknande missförhållanden uppkommer igen.

När började fattigvård?

År 1737 fick församlingarna i Stockholm ansvar för att driva fattighus. Stockholms församlingar gick då ihop för att ordna en gemensam fattigvård. Stadsförsamlingarna köpte år 1751 Sabbatsberg för detta ändamål. Verksamheten vid Klara fattighus flyttades till Sabbatsberg samma år.

Hur tog man hand om äldre förr i tiden?

Bo på hem eller bo hemma Var man fattig eller saknade egna barn så kunde kyrkan eller socknen hjälpa till. Fattigstugor var en lösning, men det var också vanligt med ”rotegång” – att den äldre bodde växelvis på gårdarna i socknen. Eller utackordering till den som begärde lägst ersättning.

Hur skulle familjen fått hjälp och stöd under 1500 talet 1600 talet 1700 talet 1800 talet 1900-talet och hur skulle vård och omsorg fungera kring din familj idag?

Under medeltiden byggde omsorgen om samhällets svaga på allmosor och donationer. Det fanns ett sorts ömsesidigt beroende mellan de som behövde hjälp för att överleva och de som skänkte. Att ge allmosor till kyrkan och mot fattiga var en väg till frälsning och syndernas förlåtelse enligt den katolska kristendomen.

Share this post