Blogga

Hur fungerar ersattningsfond?

Hur fungerar ersättningsfond?

Ersättningsfonden får du ha kvar till dess att du skaffat nya tillgångar, men inte längre än tre år. Den gäller också för ersättningar du fått i vissa tvångssituationer, till exempel tvångsinlösen av mark. Du behöver inte sätta in beloppet på ett konto i banken eller liknande.

Hur fungerar det med avskrivningar?

Lite förenklat kan man alltså säga att en avskrivning innebär att man fördelar kostnaden över samma tid som den bidrar till intäkter eller anses vara användbar i verksamheten. På så sätt hamnar bara delar av kostnaden på inköpsårets resultaträkning medan resterande summa fördelas ut på kommande års resultat.

Hur bokförs ersättningsfond?

En avsättning till en ersättningsfond bokförs genom att ett konto i kontogrupp 88 debeteras och att ett konto i kontogrupp 21 krediteras. En återföring från en ersättningsfond bokförs genom att ett konto i kontogrupp 88 krediteras och att ett konto i kontogrupp 21 debeteras.

Vad är avskrivningar och nedskrivningar?

Avskrivningar och nedskrivningar är redovisningsposter som återfinns på resultaträkningen. De är redovisningsmässiga motsvarigheter till reella värdeminskningar av företagets tillgångar.

Vad innebär Bokföring av avskrivningar?

Bokföring av avskrivningar. I bokföringen ses avskrivningar som en kostnad på grund av att att den motsvarar värdet av förbrukade resurser. Därför redovisas de i resultaträkningen, medan tillgångarna redovisas i balansräkningen.

Vad är avskrivning enligt plan?

Avskrivning enligt plan är även en bedömning av anläggningstillgångens förbrukning under hela perioden. Bokföring av avskrivningar. I bokföringen ses avskrivningar som en kostnad på grund av att att den motsvarar värdet av förbrukade resurser. Därför redovisas de i resultaträkningen, medan tillgångarna redovisas i balansräkningen.

Varför avskrivs anläggningstillgångar?

Eftersom avskrivningar görs på tillgångar med beräknad ekonomisk livslängd är det endast anläggningstillgångar så som maskiner, datorer och inventarier som avskrivs. Anläggningstillgångar såsom mark, konst och finansiella anläggningstillgångar avskrivs däremot inte eftersom de inte har en förväntad ekonomisk livslängd eller beräknas minska i värde.

Share this post