Trendig

Vad kan handa om du inte betalar vagavgiften?

Vad kan hända om du inte betalar vägavgiften?

Om avgiften inte betalas i tid, tas en dröjsmålsavgift ut. Så länge lastbilen är påställd, utan avbrott, har den samma avgiftsperiod varje år. Avgiften ska betalas i kalendermånaden före avgiftsperioden.

Vad kostar en tung lastbil i skatt?

En distributionslastbil (vanlig lastbil) på 3,5 ton upp till 12 ton har en skatt på 2 230 kr per år i skatt. Och en lastbil som väger 20 ton har cirka 12 000 kr i skatt per år – inte ens hälften jämfört med en nyregistrerad husbil.

När är en lastbil skattebefriad?

Personbil, lastbil eller buss som enligt vägtrafikregistret är 30 år eller äldre och som inte används i yrkesmässig trafik är inte skattepliktiga.

Varför vägavgift?

För utländskt fordon betalas vägavgift för rätten att använda motorvägar och de vägar som anges i bilaga 1. Avgiftsplikt gäller för motorfordon eller ledad motorfordonskombination med en totalvikt på minst 12 000 kilogram om fordonet är avsett uteslutande för godstransport på väg.

När ska man betala vägavgift?

Vägavgiften ska betalas under kalendermånaden före avgiftsperioden. Det innebär till exempel att för en avgiftsperiod som börjar den 23 februari ska vägavgiften vara betald senast den 31 januari. Så länge lastbilen därefter är avgiftspliktig utan avbrott kommer den att löpande ha samma avgiftsperiod påföljande år.

För vilka fordon måste vägavgiften betalas?

Vägavgift ska betalas för alla lastbilar och lastbilsekipage som har totalvikt på minst 12 ton och som uteslutande är avsedda för godstransport på väg.

När blir en lastbil Besiktningsbefriad?

Fordon som är 50 år eller äldre kan befrias från besiktning. En förutsättning för att bli befriad från besiktning är att fordonet har en godkänd och gällande kontrollbesiktning inom de senaste 2 föregående kalenderåren för att undantaget ska börja gälla.

För vilka fordon måste vägavgift betalas?

Share this post