Trendig

Vilket ar bast tegelpannor eller betongpannor?

Vilket är bäst tegelpannor eller betongpannor?

Tegelpannor åldras betydligt vackrare än betongpannor och bleknar inte eller tappar färg vilket är givetvis ett stort plus. Nackdelarna från ett hållbarhetsperspektiv är dock tegelpannor har en tendens att läcka lite mer än betongpannor och de kan vara en grogrund för takmossa vilket måste tas bort.

Hur länge håller ett tak med Betongpannor?

Även betongpannorna kan hålla i runt ett sekel. Tak av koppar är också det ett tak som kan hålla i upp till ett sekel. Plåttak håller också det vanligen under en längre period. Ett tak som är beklätt med plåt kan hålla i runt 50 år om man ser över taket och sköter om det på rätt sätt.

Varför Betongpannor?

Betongpannor är ett dekorativt alternativ och det passar bra till många typer av hus, bland annat en herrgårdsvilla. En annan stor fördel med att välja betongpannor är att materialet är oerhört beständigt mot frost. Dessutom går det att lägga betongpannor på tak med lutning på 14 grader.

Vilken takpanna ska man välja?

Bästa tegelpannan 2021: Monier Vittinge Två-kupig Moniers klassiska tegelpanna Vittinge är helt klart den bästa tegelpannan jag har lagt av ett flertal anledningar; den har en unik färg och struktur och om man skall bli lite nostalgisk så är den tillverkad i Sveriges enda fungerande tegelbruk.

När bör man inte använda tegelpannor och Betongpannor?

Förutsättningen är att underlaget består av panel och underlagspapp. 14% taklutning: Vid minst 14° taklutning kan man välja falsade betongpannor. Läs tillverkarens dokumentation och föreskrifter. 22% taklutning: Vid 22° lutning kan ofalsade tegelpannor användas.

Hur vet man att det är dags att byta tak?

Tecken på du bör byta tak Det saknas takpannor eller att takpannorna är trasiga. Takets läkt är skadad, det syns exempelvis genom ojämnheter i taket. Undertakets färg är förändrad eller så ser du mögel på råspont eller vind.

Kan man gå på betongtak?

2 Tak med takpannor Byt trasiga pannor. Kolla även läkten och pappen under pannorna. Skevt liggande tegelpannor justeras i läge. Undvik att gå på pannorna.

Hur vet man om taket måste bytas?

Tecken på du bör byta tak Takets läkt är skadad, det syns exempelvis genom ojämnheter i taket. Undertakets färg är förändrad eller så ser du mögel på råspont eller vind. Om det finns grus i hängrännorna så kan det betyda att pannornas ytskikt sakteligen börjat att vittra sönder. Du ser torrsprickor i papptaket.

Hur ser man skillnad på tegelpannor och Betongpannor?

Betongpannor är inte mycket tyngre än takpannor av tegel och läggningen går till på ungefär samma sätt för båda materialen. Har du ett undertak gjort för lertegelpannor i dag så håller det för betongpannor. En viktig skillnad är att betongpannor har större format än de som är tillverkade i tegel.

Share this post