Ny

Hur lange hormonbehandling?

Hur länge hormonbehandling?

Om hormonreceptorer saknas har behandlingen ingen effekt. Behandlingen med tamoxifen brukar pågå i fem år med en tablett per dag. Vetenskapliga studier har visat att detta medför lägre risk för återfall hos kvinnor som har passerat klimakteriet. I vissa fall förlängs hormonbehandlingen till sammanlagt 10 år.

När kan man sluta med östrogen?

Östrogen och klimakteriet Menstruationen slutar. Hormonbalansen förändras i stort. Då drabbas en del av de symtom som brukar kallas för klimakteriebesvär. Några exempel är värmevallningar, svettningar, humörsvängningar, nedstämdhet och sömnproblem.

Hur verkar bicalutamide?

Bikalutamid tillhör en grupp läkemedel som kallas antiandrogener. Den aktiva substansen bikalutamid blockerar de oönskade effekterna av de manliga könshormonerna (androgener) och hämmar på så vis celltillväxt i prostatan.

Vad är hormonell behandling för prostatacancer?

Hormonell behandling används framför allt för patienter med spridd prostatacancer. Avsikten är att slå ut det manliga hormonet testosteron som nästan alla prostatatumörer behöver för att växa. Även metastaser (dottertumörer) behöver hormonet för sin tillväxt.

Hur används hormonell behandling vid bröstcancer?

Hormonell behandling används främst vid bröstcancer, prostatacancer och cancer i sköldkörteln. Behandlingen ger oftast i form av tabletter, men även injektioner förekommer. Oftast ges behandlingen tillsammans med andra former av behandlingar. Främst används hormonell behandling vid bröstcancer, prostatacancer och cancer i sköldkörteln.

Vilka läkemedel används för att ta upp testosteron?

De läkemedel som används för hormonell behandling (GnRH-analoger) ges som injektioner. De fungerar genom att de motverkar ett annat hormon som styr tillverkningen av testosteron. Den första tiden brukar detta medel kombineras med läkemedel (antiandrogener) som minskar tumörcellernas förmåga att ta upp testosteron.

Share this post