Populära

Hur var Anders Breiviks barndom?

Hur var Anders Breiviks barndom?

Åsne Sierstad beskriver Anders Behring Breiviks barndom som otrygg och psykiskt påfrestande. Med en frånvarande pappa som sa upp kontakten med sonen i tonåren och en mamma som var psykiskt labil efter att själv haft en trasig uppväxt. – Han har utsatts för ett slags ”älsk-hat” från mamman.

Vad var Breiviks motiv?

Motivet bakom terrorattacken på Utöya var att varna det norska Arbetarpartiet. Anders Behring Breivik, 32, ville också skjuta ihjäl partiets rekryteringsmöjligheter, enligt hans advokat. – Han kallar AP-folk för marxister, säger Geir Lippestad till VG.no. Drygt 80 ungdomar sköt till döds på AUF:s läger på Utöya.

Vad har Breivik gjort?

Mellan åren 1999 och 2003 arbetade Anders Behring Breivik på Telias callcenter i Oslo. Han var på väg upp i karriären och gjorde ett gott intryck. Flera tidigare kollegor beskriver Anders Behring Breivik som trevlig och pålitlig – till och med rolig.

Vad hade Breivik för vapen?

Anders Behring Breivik hade tre skjutvapen och en mängd ammunition med sig när han kom till Utöya. Ett hagelgevär hittades i hans hyrbil på fastlandet. Pistolen hade fått ett lasersikte monterat under pipan. Även geväret hade lasersikte och dessutom bajonett.

Vad drev Breivik?

Enligt psykiatrikerna har Breivik omfattande idéer om infiltration, ”förrädare” och hemliga konspirationer inom centrala samhällsinstitutioner.

Hur många befann sig på Utøya?

Torsdagen den 22 juli har det gått 10 år sedan sedan terrorattacken på Utøya. Då miste 69 människor sina liv efter att Anders Behring Breivik öppnade eld på det norska ungdomsförbundet, AUF:s, sommarläger. Skottlossningen pågick i 72 minuter och totalt befann sig 560 personer på Utøya.

Hur fångades Breivik?

En polis vaktade Breivik medan de andra säkrade ön och hjälpte skadade. Klockan var någonstans mellan 18.32 och 18.34 den 22 juli. En specialstyrka på Utøya riktade sina vapen mot en terrorist.

Vilket vapen användes på Utøya?

Anders Behring Breivik använde bland annat ett halvautomatiskt gevär i massakern på Utöya. Massmördaren köpte det lagligt i Norge och modifierade det sedan. Halvautomatiska Ruger mini 14, ett av de vapen som massmördaren använde, var tidigare tillåtet för jakt i Sverige.

Vilka var offren på Utøya?

Den 22 juli 2011 befann sig det svenska Vänsterpartiets politiker Ali Esbati på Utøya när terrorattacken ägde rum. Han såg Anders Behring Breivik på ön. Han hade klätt ut sig till polis och Ali Esbati trodde att han såg en väktare. – Vänder mig om och ser en svartklädd person i vad jag då uppfattar som väktaruniform.

Share this post