Allmänning

Vad hander om man kor en bil Oskattad?

Vad händer om man kör en bil Oskattad?

Tiden i belastningsregistret beror på vilket straff du får Straffet för att ha kört din bil trots att du inte betalat fordonsskatten i tid är penningböter (Vägtrafikskattelagen 6 kap. 1 och 4 §). Detta betyder att du ska betala ett fast belopp i böter mellan 200 och 4 000 kr (Brottsbalken 25 kap. 3 §).

Får man köra en oskattad bil till verkstaden?

Får man lov att köra en oskattad och obesiktad bil till verkstan? Nej. Grund regel: För att få bruka allmänna vägnätet och tillhörande vägföreningars allmänna vägar så ska Vägskatt vara betald före brukande.

Kan man försäkra en oskattad bil?

Kontakta ett försäkringsbolag och teckna trafikförsäkring direkt när du köper ett fordon. Om du äger ett motorfordon så måste du enligt lag skaffa trafikförsäkring från första dagen som du blir ägare till det.

Vad händer om man inte betalar försäkring på bilen?

Vad händer om ditt fordon är oförsäkrat? Om du inte har tecknat en trafikförsäkring så blir du automatiskt rapporterad till Trafikförsäkringsföreningen och får betala en avgift som kallas trafikförsäkringsavgift. Avgiften är avsevärt högre än den premie som du betalar för en vanlig trafikförsäkring.

Vad får man i böter för avställd bil?

Som huvudregel gäller att ett avställt fordon inte får brukas (17 § lag om vägtrafikregister). Bryter någon mot denna regel och föreligger inget av i lagen uppräknade undantag så döms personen till penningböter, minst 200 kr och högst 4000 kr (29 § lag om vägtrafikregister samt 25 kap. 3 § brottsbalken).

Kan man köra en avställd bil till verkstad?

Som regel får du inte köra ett avställt fordon. Det finns dock ett undantag: för färd kortast lämpliga väg till eller från närmaste besiktning. Fordonet måste vara trafikförsäkrat och det får inte finnas några obetalda fordonsskatter. Observera att ett avställt fordon inte heller får bogseras.

Måste bilen vara skattad för besiktning?

Det går bra att besikta ett avställt fordon. Du får köra kortast lämpliga väg till eller från närmaste besiktningsstation och fordonet måste vara trafikförsäkrat (länk till Transportstyrelsen). Det går att få en trafikförsäkring till sitt avställda fordon om man ringer sitt försäkringsbolag.

Share this post