Frågor

Hur gor man en aktiesplit?

Hur gör man en aktiesplit?

När ett företag gör en split/omvänd split anges villkoren genom att skriva antalet nya aktier, ett kolontecken, följt av antalet gamla aktier. En split 2:1 innebär alltså att man får två nya aktier för en gammal. Ett tips för att komma ihåg detta är att ersätta kolontecknet med ordet ”för”.

Hur delar man aktier?

Lösningen på detta är att göra en uppdelning av aktierna, eller en ”split”. En split innebär att man ändrar antalet aktier så att en gammal aktier blir ett antal nya aktier. Om man t ex gör en split så att varje gammal aktie blir 1000 nya säger man att man gör en split ”tusen till ett”, eller (1000:1).

Vad krävs för en nyemission?

Att aktierna ska betalas genom apport eller kvittning.

  • De nya aktiernas aktieslag, om det finns eller kan ges ut aktier av olika slag (exempelvis A- och B-aktier).
  • Att de nya aktierna ska omfattas av förbehåll enligt bolagsordningen eller inte.
  • Datum för avstämningsdag.
  • Hur bestäms teckningskurs?

    Vid nyemission av aktier och vid aktieteckning genom nyttjande av teckningsoptioner, får teckningskursen inte vara lägre än de tidigare aktiernas kvotvärde (aktiekapitalet dividerat med antalet aktier).

    Kan man dela på en aktie?

    Uppdelning av aktier innebär att man delar upp det befintliga antalet aktier på flera. Antalet aktier i företaget ökar, utan att aktiekapitalet förändras. Kvotvärdet på aktierna, det vill säga aktiekapitalet delat med antalet aktier, blir därmed lägre.

    Vad innebär automatisk teckning vid nyemission?

    En teckningsrätt ger dig som aktieägare rätt att teckna nya aktier i företaget när de genomför en nyemission. Du får dina teckningsrätter automatiskt inbokade på ditt aktiekonto, och blir informerad om under vilken period du kan använda dem för att teckna nya aktier.

    Vad innebär det att köpa teckningsrätter?

    Vad är teckningsrätter (TR)? En teckningsrätt ger dig som aktieägare rätt att teckna nya aktier i bolag när företaget genomför en nyemission. Du får då dina teckningsrätter automatiskt inbokade på ditt aktiekonto, och blir informerad om under vilken period du kan använda dem för att teckna nya aktier.

    Share this post