Ny

Varfor inga ekollon?

Varför inga ekollon?

En 60-årig ek har en tillräcklig ålder för att producera ollon. Ek liksom bok blommar periodiskt. Det brukar var ca 4 – 7 år mellan ollonår, d.v.s. då det är riklig frösättning. Men det varierar ibland kan det ske så ofta som vartannat år, ibland med betydligt längre intervall än 7 år.

Vilken tid faller ekollon?

Hej! Ekollonet är ekens frukt och den bildas efter blomningen på våren och utvecklas under vegetationsperioden för lossna och falla till marken på hösten.

Hur får man ett ekollon att växa?

Om du vill att ditt ekollon ska gro inomhus ska du lägga det svalt i fuktig sand några veckor så att det gror. Man kan också få ekollon att växa till ett litet träd av bara vatten. I själva ollonet finns tillräckligt med näring för att roten ska växa ut och en smal stam spira med de första bladen.

Har alla ekar ekollon?

Frukterna från ekar kommer i form av nötter och kallas ekollon. Innan en ek bär frukt, d.v.s. ekollon, måste eken blivit 40 år eller mer. Eftersom det finns så många olika varianter på ek så varierar även ekollonen i storlek.

Hur planterar man ekar?

Plantering av ek Eken trivs på bördig mark med djupa jordlager, gärna med inblandning av lera. Före planteringen är det viktigt att markberedning utförs för att skapa bra planteringspunkter. Markberedningen är extra viktig om det finns risk för ogräs – ju mer ogräs desto kraftigare markberedning.

Hur sprider sig ekar?

Ekens frön kallas för ollon. Dessa sprids med hjälp av fåglar och ekorrar som glömt bort var de gömt sitt matförråd. Man använde ekollon förr för att dryga ut kaffe eller mjöl för brödbak.

Vilken tid på året kan man plocka ekollon?

Plocka gärna ekollon i oktober då säsongen är som bäst. Efter att de har börjat gro dröjer det ytterligare 3-6 veckor innan en späd ekplanta förhoppningsvis växt fram. Tänk på att byta vatten ofta. De vill också ha mycket ljus.

Hur driver man upp ekollon?

Sätt ett ekollon med svans i vatten.

  1. Plocka in ett gäng ekollon (det är inte alla som gror), leta efter dem som har en liten svans.
  2. Välj en liten vas med smal öppning.
  3. Placera ekollonet i öppningen med svansen neråt (om öppningen är för stor kan du sätta i nålar eller tandpetare som stöd).

Vilken är ekens naturliga utbredning?

Ek växer i nästan hela Europa. Den kom in till Sverige för över 9 000 år sedan, där den idag är reproducerande.

Share this post