Allmänning

Hur manga ECMO maskiner finns i Sverige?

Hur många ECMO maskiner finns i Sverige?

Det handlar mest om att avsätta personal och lokaler. För maskiner finns. I februari gjorde NKS ett större inköp och förfogar nu över 30-talet maskiner. ECMO-centrum har inte ett formellt uppdrag för rikssjukvård, men har i praktiken en avgörande funktion.

Vem får ECMO behandling?

ECMO – Extracorporeal Membran Oxygenering – en modifierad hjärtlungmaskin som syresätter blodet utanför kroppen via ett membran. Patienter med lungsvikt behandlas med veno-venös ECMO och patienter med cirkulationssvikt/multi-organsvikt behandlas med veno-arteriell ECMO.

När används ECMO?

ECMO används för svårt sjuka patienter med reversibel hjärt– och/eller lungsvikt, när all annan intensivvård sviktar. ECMO används allt mer och på nya indikationer. Hittills har fler än 60 000 fall registrerats i världen. Vid ECMO Center Karolinska har fler än 900 patienter vårdats sedan starten 1987.

Hur kopplas hjärt lungmaskin?

Läkarna placerar kanyler i venerna och i kroppspulsådern nära hjärtat. Kanylerna kopplas till hjärt-lungmaskinen som pumpar runt blodet i kroppen utan att det passerar hjärtat. Blodet som kommer in i maskinen från venerna är syrefattigt och en oxygenator (konstgjord lunga) förser det med syre.

Vad kostar en ECMO?

Att bygga om Ecmo-enheten beräknas att kosta 10 miljoner – en kostnad som kommer att belasta sjukhusets budget.

Vilka sjukhus har ECMO?

I normala fall finns det i Sverige två platser för vuxna patienter och en för barn vid ecmo-enheten på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. De platserna kan vid behov utökas till 16 och vid varje thoraxkirurgisk klinik i landet utom två (se faktaruta) finns möjligheten till ytterligare cirka fem platser.

Vad är ECMO behandling?

Om ECMO. ECMO betyder Extra Corporeal Membran Oxygenering, och är en maskin som syresätter hjärta och lungor utanför kroppen. Syftet med ECMO-behandlingen är att patientens lungor och/eller hjärta ska få tid för återhämtning och läkning.

Vad är ECMO vård?

ECMO betyder Extra Corporeal Membran Oxygenering, och är en maskin som syresätter hjärta och lungor utanför kroppen. Syftet med ECMO-behandlingen är att patientens lungor och/eller hjärta ska få tid för återhämtning och läkning.

Share this post