Frågor

Vilken hangning har dorren?

Vilken hängning har dörren?

En högerhängd dörr har gångjärnen på höger sida när du står på utsidan (där gångjärnen är synliga) och öppnar dörren mot dig. En vänsterhängd dörr har gångjärnen på vänster sida.

Kan man bryta upp en säkerhetsdörr?

Bara en person får bryta upp dörren. Han eller hon har fem minuter på sig. Pauser är tillåtna. Detta gäller för klassen RC3, den vanligaste säkerhetsdörren i lägenheter.

Hur vet man att det är en säkerhetsdörr?

Hur vet jag om jag har säkerhetsdörr? Svar: Om du är osäker kan du titta på gångjärnssidan av dörren. Här finns det oftast en skylt som anger vad det är för typ av dörr. Både brandklass och säkerhetsklass framgår.

Hur hänger en dörr?

Vilken hängning? En innerdörr för bostäder är i de flesta fall vändbar för både vänster- och högerhängt utförande och du behöver i regel inte ta hänsyn till det när du skall köpa ny dörr. När det gäller ytterdörrar, förrådsdörrar och andra typer av tungt beslagna dörrar måste du veta vilken hängning dörren skall ha.

Vilket håll ska ytterdörren öppnas?

Du ska bestämma om dörren ska vara inåtgående eller utgående samt om dörren ska ha gångjärn i vänster eller höger sida. Du ska dock också bestämma vilken dörr som först ska öppnas, denna dörr blir gångdörren.

Vad räknas som en säkerhetsdörr?

En säkerhetsdörr är en marknadsföringsterm för dörr som anses ha ett bättre skydd än vanliga standarddörrar. Inbrottsklasserna är svensk/Europastandard och startar vid RC1 (som är lägst) och fortsätter uppåt beroende på vilka krav de uppfyller enligt standarden SS-EN 1627.

Vad klassas som en säkerhetsdörr?

Vad är en godkänd säkerhetsdörr?

En inbrottsskyddande säkerhetsdörr ska uppfylla lägst motståndsklass 3 enligt SS-EN 1627, alternativt klass 2 enligt SSF 1078 och vara försedd med minst en godkänd låsenhet. En dörr till trapphus ska vara brandklassad i lägst brandteknisk klass EI 30-S200.

Share this post