Allmänning

Var satt Lasse-Maja fangslad?

Var sätt Lasse-Maja fängslad?

Vid sin flykt var Lasse-Maja – eller Lars Larsson Molin (1785–1845), som han egentligen hette – redan en av Sveriges mest berömda kriminella. I nästan exakt ett decennium hade han suttit inlåst på Karlstens fästning, landets hårdaste fängelse.

Hur många Lassemaja filmer finns det?

Lassemajas detektivbyrå är från början en serie med böcker för barn, skrivna av Martin Widmark och illustrerad av Helena Willis. Den allra första boken om denna detektivbyrå heter Diamantmysteriet. 2020 hade sammanlagt 29 böcker i serien givits ut. Det har gjorts sex filmer samt två tv-serier om Lassemaja.

Hur länge satt Lasse-Maja i fängelse?

Den mest kända fången är utan tvekanLasse-Maja, som satt fängslad här 1813-1838.

Vad gjorde Lasse-Maja för brott?

Lasse blev i unga år kär i grannflickan som hette Maja, och det var därför som han kallades för ’Lasse-Maja’ när han klädde ut sig till kvinna. Han gjorde en rad rån och småstölder och brukade då för det mesta klä ut sig i kvinnokläder, kanske för att han trodde att han hade större chans att inte åka fast då.

Vem satt på Carlstens fästning?

1812-1838 satt Lasse-Maja på fästningen efter att han 1812 dömts till livstids fängelse. Han satt på Carlsten i tjugofem år (1812-1838) varefter Karl XIV Johan benådade honom. To navigate, press the arrow keys.

Vart ligger Lasse-Maja begravd?

När han blev fängslad fördes han till Carlstens fästning i Marstrand, och avtjänade 25 år innan han blev benådad. Han återvände då till Arboga där han tillbringade sina sista år. Lasse-Maja ligger begravd någonstans i kyrkparken utanför Heliga Trefaldighetskyrkan.

Var är Lassemaja serien inspelad?

Inspelningarna av den nya familjeserien, som är i sex avsnitt, har börjat i Luleå och i Boden under sommaren. I huvudrollerna som Lasse och Maja syns Elis Nyström (Panik i tomteverkstan) och Ellen Littorin (Revansch). De två vännerna driver en detektivbyrå i Valleby och åtar sig alla möjliga fall.

Vilken stad är Valleby?

Norrbotten är just nu inspelningsplats för tv-serien LasseMajas detektivbyrå. ”Vi letade vår fiktiva stad Valleby här i Norrbotten och hamnade till slut, till stor del, mitt i centrala Luleå”, berättar producent Andreas Emanuelsson.

Varför namnet Carlstens Fästning?

Två år efter freden i Roskilde, alltså 1660, började en mindre fästning i sten att uppföras. Den bestod av ett fyrkantigt kanontorn omgivet av fästningsmurar, och döptes till Carlsten efter den dåvarande kungen Carl X Gustav.

När öppnar Marstrands fästning?

Öppet varje dag från 24:e Juni till 31 :e Augusti.

Vad heter polisen i Lasse-Maja?

När C Mores nya familjesatsning ”LasseMajas detektivbyrå” för första gången dyker upp som tv-serie i början av december, är det med komikern och skådespelaren Anders Jansson i rollen som polismästaren Randolf.

Finns Valleby på riktigt?

Härbreparken är Huddinges eget Valleby. Här kan du besöka husen som beskrivs i böckerna. Det finns bland annat en korvkiosk, guldaffär och café, optiker, djuraffär, polisstation, hotell, byggbod, lastkran, en fyr, bil med husvagn och en båt. Det är i båten som LasseMajas detektivbyrå huserar.

Share this post