Ny

Vad galler vid uppsagning under tjanstledighet?

Vad gäller vid uppsägning under tjänstledighet?

Säga upp sig under tjänstledighet, föräldraledighet eller sjukskrivning. Du kan säga upp dig när du vill under din sjukskrivning, tjänstledighet eller föräldraledighet. Uppsägningstiden börjar gälla från och med det datum du säger upp dig.

Hur påverkar tjänstledighet pensionen?

Om du är tjänstledig på heltid och inte får någon lön från din arbetsgivare tjänar du inte in någonting till din statliga tjänstepension.

Har man rätt till samma tjänst efter tjänstledighet?

Efter tjänstledigheten har du som arbetstagare rätt att återgå till samma tjänst eller få likvärdiga arbetsuppgifter och anställningsvillkor. Men om din tidigare tjänst inte finns kvar när du flyttar hem kan det med andra ord innebära att du inte har ett arbete att komma tillbaka till. Du bör vara medveten om detta.

Hur påverkar tjänstledighet?

Arbetsgivaren kan neka sådan ej lagreglerad ledighet och istället säga att intjänad kompledighet i första hand ska tas ut. Om en anställd har tagit ut tjänstledighet del av dag så påverkar detta inte antalet semesterdagar. Det är enbart om ledigheten har omfattat hela dagar som det påverkar antalet semesterdagar.

Kan man jobba när man är tjänstledig?

Kan jag ta ett annat jobb samtidigt som jag är studieledig? Nej, såvida din arbetsgivare inte går med på det. Det beror på att din tjänstledighet grundar sig i studieledighetslagen.

Kan arbetsgivare neka tjänstledighet för annat jobb?

Det beror på var du arbetar. Du har inte rätt att vara tjänstledig för att prova annat jobb enligt lagstiftningen, undantag kan gälla om du är sjukskriven. Dock finns det kollektivavtal som gör att du i vissa fall har rätt att vara tjänstledig för att prova annat jobb.

Får man jobba på annat jobb under tjänstledighet?

Har du frågor innan du blir uppsagd?

Innan du blir uppsagd är arbetsgivaren i regel skyldig att kontakta ditt fackliga ombud på arbetsplatsen eller Unionen för en förhandling . Om du har frågor i samband med en uppsägning är du välkommen att kontakta Unionen för att få råd och stöd. Du har enligt lag rätt till skriftligt uppsägningsbesked.

Kan du varsla om uppsägning?

Att varsla om uppsägning är inte samma sak som att säga upp. Om du blir uppsagd och din arbetsgivare har kollektivavtal, kan du få hjälp och stöd av ett trygghetsråd. Gör därför en anmälan tillsammans med arbetsgivaren till det trygghetsråd som gäller dig.

Vad är varselskyldighet i samband med uppsägningar?

I samband med att det kan bli aktuellt med uppsägningar på grund av arbetsbrist hos en arbetsgivare, hör man ofta talas om varsel. Den varselskyldighet som finns är dock att varsla (informera) Arbetsförmedlingen om en driftsinskränkning , förutsatt att minst fem anställda berörs. Att varsla om uppsägning är inte samma sak som att säga upp.

Share this post