Rekommendationer

Vem ager marken i en bostadsrattsforening?

Vem äger marken i en bostadsrättsförening?

När Du bor i en HSB bostadsrättsförening är det Du själv som tillsammans med övriga medlemmar i föreningen äger hus och mark. Du har bostadsrätt till Din lägenhet och i denna förening även till den mark som upplåtits till Dig med bostadsrätt.

Hur vet man om en bostadsrättsförening äger marken?

Titta i årsredovisningen eller ring ordförande i föreningen så det inte blir några överraskningar. Det är även bra att kolla om föreningen äger marken som huset står på, om kommunen äger den så kan det resultera i höjningar av avgiften. 2. Bygglov för balkong, vad betyder det?

Har den som äger en bit?

Du kan även kontakta Lantmäteriet som privatperson och fråga vem som äger en viss bit mark. Det går att komma i kontakt med Lantmäteriet via telefon, genom personligt besök på deras kontor, samt genom tjänsten Självservice på webbsidan, där du fyller i ett beställningsformulär för fastighetsinformation.

Vad äger man i en bostadsrätt?

När man köper en bostadsrätt köper man inte den lägenhet där man planerar att bo! Istället köper man en andel i den ekonomiska föreningen som äger fastigheten. Andelen ger sedan en nyttjanderätt till en viss yta i föreningens fastighet (den aktuella lägenheten).

Vad händer om föreningen inte äger marken?

Om föreningen inte äger marken så hyr de den av kommunen, så kallad tomträtt. Detta är en kostnad för föreningen varje år, och beslut om exempelvis hyreshöjning ligger i kommunens händer. Ta en titt på årsredovisningen.

Hur många bostadsrättsföreningar äger marken?

Tusentals bostadsrättsföreningar äger inte marken som husen står på. I stället har de tomträtt och betalar hyra till kommunen. Nu stiger markpriserna och många får kraftigt ökade avgifter. Lina-Beth Norrströms bostadsrättsförening på Södermalm i Stockholm har tomträtt.

Vad får man göra på upplåten mark?

Mark som är upplåten med bostadsrätt Om marken är upplåten med bostadsrätt är den juridiskt en del av lägenheten och bostadsrättshavaren har i dessa fall större frihet att besluta över hur marken ska användas. Bostadsrättshavaren måste dock fortfarande se till att uteplatsen är välvårdad.

Share this post