Blogga

Var kan man kopa Spissvarta?

Var kan man köpa Spissvärta?

Spissvärta | För järnspisar & kaminer m.m. | Jula.

Hur svärta järnspis?

Så svärtar du spisen:

  1. Ta en liten klick svärta på en torr kökssvamp.
  2. Putsa in svärtan överallt där du kommer åt.
  3. Glöm inte hörn och utsmyckningar, använd hörnet på svampen om du tycker det är svårt att komma åt.
  4. Putsa bort eventuellt överflöd med en trasa.
  5. Klar!

Hur göra rent vedspis?

Askan drar till sig fukt vilket i sin tur kan leda till rostangrepp. Rost på utsidan kan man borsta av med en stålborste. Därefter putsar man upp spisen med spissvärta. Man applicerar spissvärtan med en fuktig trasa och polerar upp spisen med en spisborste.

Hur svärtar man gjutjärn?

Gamla rostiga järnspisar och annat järn inomhus kan behandlas med spissvärta så att det får sin rätta, svarta lyster tillbaka. Spissvärtan fungerar ungefär som en skokräm och används både som grundbehandling och till »löpande underhåll«.

Vad gör en sotare?

Skorstensfejare arbetar inom området brandskydd och energi. Till arbetsuppgifterna hör att rensa skorstenar från sot, kontrollera eldstäder och rengöra ventilationsanläggningar. Skorstensfejare, som också ofta kallas för sotare förebygger brand och bidrar till att spara energi.

Varför blir det skorstensbrand?

Soteld är den vanligaste orsaken till brand i villor och småhus. Soteld är en brand inne i skorstenen som uppstår när sot och tjära som samlats i skorstenen fattar eld.

Hur tätar man en vedspis?

Tätningslist till kamin och vedspis Här hittar du allt du behöver för att täta din kamin eller vedspis. Vi har ett stort utbud av tätningslister (drevgarn), glasband, textilglas och drevgarnslim. OBS! Pris anges per löpmeter eller hel rulle.

Hur gör man spissvärta?

Spisfärg och spissvärta

  1. Se till att spisen är kall och inte nyeldad.
  2. Ta en klick spissvärta ur burken och späd under omrörning med balsamterpentin tills konsistensen blir som målarfärg.
  3. Borsta spisen med stålborste igen.
  4. Polera efter med en bomullstrasa, eventuellt med med lite spissvärta i.

Varför ryker det in i vedspisen?

Att det är dags att sota märks på att det ryker in genom spisplattor för att sot ligger i kanalen. Sotskägg som hänger under plattorna är också ett säkert tecken på att det behövs sotas. Nästa stadium där det bildas ”blanksot” av sotskägget det vill säga sotet under plattorna övergår till blank tjära.

Hur använder jag spissvärta?

Hur göra stål svart?

Blånering eller svärtning är en metod för att delvis rostskydda stål genom att upphetta metallen och stryka på linolja. En djupt blå-svart yta erhålles, därav metodens namn.

Share this post