Ny

Vilka ska rapporteras till Collectum?

Vilka ska rapporteras till Collectum?

Varje månad ska ni rapportera den utbetalda bruttolönen för varje anställd i internetkontoret, oavsett om lönen har ändrats från föregående månad eller inte. Grundprincipen är att lön och tillägg till lön ska tas med, men inte kostnadsersättningar. efter bruttolöneavdrag, exempelvis förmånsbil.

Vem omfattas av ITP?

Vem ska ha ITP 1 och vem ska ha ITP 2? I ITP-avtalet står det vem som ska ha ITP 1 och vem som ska ha ITP 2 och så här säger huvudregeln: Den premiebestämda ITP 1 gäller för anställda som är födda 1979 eller senare. Den förmånsbestämda ITP 2 gäller för anställda som är födda 1978 eller tidigare.

Måste en arbetsgivare betala in till pensionen?

Tjänstepension är inte obligatoriskt En arbetsgivare utan kollektivavtal behöver inte betala tjänstepension eller några försäkringar för sina anställda. Ett kollektivavtal är alltså väldigt värdefullt, och kan vara värt flera tusen i månaden.

När ska man anmäla till Collectum?

Rapportera nya medarbetare till oss så snart de börjat, så att de får rätt nivå på sin tjänstepension ITP. Tjänstemän som är födda 1979 eller senare har ITP 1 och tjänstemän som är födda 1978 eller tidigare har generellt ITP 2. Ert företag kan också ha förhandlat om att ITP 1 ska gälla för samtliga tjänstemän.

Vem ska anmälas till itp1?

Normalt ska samtliga tjänstemän anmälas till tjänstepensionen ITP i samband med att en arbetsgivare tecknar kollektivavtal. Det finns dock personer på företaget som ni kan välja att inte anmäla till tjänstepensionen ITP.

Kan man ha ITP utan kollektivavtal?

Företag utan kollektivavtal Du kan teckna avtalsförsäkringar via Fora, men inte via Collectum. Företag utan kollektivavtal kan inte teckna ITP-försäkringarna och omställningsavtalet.

När ska arbetsgivaren betala in tjänstepension?

Från det att du fyller 25 år börjar din arbetsgivare betala in pensionspremier motsvarande 4,5 procent av din lön upp till 7,5 inkomstbasbelopp (532 500 år 2022). Har du högre lön än så betalar arbetsgivaren 30 procent på den lönen som överstiger 7,5 inkomstbasbelopp. ITP 1 är en helt premiebestämd pension.

Vad är Frikrets?

Personer i den så kallade frikretsen omfattas normalt inte av kollektivavtalen om ITP och TGL. delägare i aktiebolag, som själv eller tillsammans med maka, make, registrerad partner, föräldrar eller barn äger minst en tredjedel av aktierna.

Share this post