Rekommendationer

Vad menas med bordlagga?

Vad menas med bordlägga?

På kommunfullmäktige och nämndsmöten kan beslutas att ett ärende ska bordläggas. Det betyder att beslut i frågan skjuts upp och att samma ärende i oförändrat skick ska tas upp vid nästa sammanträde.

Kan man bordlägga en motion?

Medlemmar kan lämna in motioner, dvs förslag och synpunkter till årstämman. Motionerna lämnas in skriftligen i god tid före årsstämman. När motionstiden går ut framgår av föreningens stadgar. Styrelsen behandlar motionen och årsstämman beslutar om att anta, förkasta eller bordlägga motionen för närmare utredning.

Var Bordlagd?

En bordläggning innebär att beslutet skjuts upp till ett kommande sammanträde och att inget ytterligare, till exempel en ny utredning, ska eller får tillföras ärendet.

Hur många gånger kan ett ärende bordläggas?

I kommunfullmäktige kan ett ärende bordläggas om minst en tredjedel av ledamöterna vill det. Det kallas minoritetsbordläggning. Det kan bara ske en gång i varje ärende. Önskas ytterligare bordläggning vid nästa sammanträde krävs ett enkelt majoritetsbeslut.

När använder man bordlägga?

Beslut att skjuta upp debatt och beslut i ett ärende till ett senare sammanträde. Ett bordlagt ärende ska behandlas på nästa sammanträde om inte fullmäktige eller nämnden beslutar något annat. Under tiden får ärendet inte beredas ytterligare.

Vad är Minoritetsåterremiss?

I kommunfullmäktige kan ett ärende återremitteras om minst en tredjedel av ledamöterna vill det. Det kallas minoritetsåterremiss. Önskas ytterligare återremiss vid nästa sammanträde krävs ett enkelt majoritetsbeslut.

Varför Bordläggs?

Ärendet bereds och bordläggs Inför debatt och beslut i kammaren bordläggs ärendet, vilket betyder att det anmäls till kammaren av talmannen. Tanken med bordläggningen är att ledamöterna ska hinna ta del av förslaget i god tid innan det är dags för debatt och beslut.

Share this post