Frågor

Far man kora vattenskoter under 15 ar?

Får man köra vattenskoter under 15 år?

Från och med 1 maj 2022 gäller krav om förarbevis för att framföra vattenskoter. För att kunna utbilda sig och få köra vattenskoter krävs det även att man har fyllt 15 år.

Hur gammal måste man vara för att åka jetski?

Den 1 juni 2019 infördes en ny bestämmelse i vattenskoterförordningen om åldersgräns på 15 år för att få framföra vattenskoter.

Vad är det för åldersgräns på vattenskoter?

FAKTA: Förarbevis vattenskoter För att ta förarbevis krävs att man fyllt 15 år och har genomgått en utbildning som är godkänd av Transportstyrelsen. Den är både teoretisk och praktisk, tar ungefär två dagar och avslutas med ett prov. Den som kör vattenskoter utan förarbevis kan straffas med böter.

Får barn köra vattenskoter?

Den 1 juni 2019 infördes en ny bestämmelse i vattenskoterförordningen om åldersgräns på 15 år för att få framföra vattenskoter. Samtidigt infördes en möjlighet för Transportstyrelsen att i enskilda fall ge dispens från ålderskravet under särskilda tävlingsarrangemang anordnade av medlemsförbund i Riksidrottsförbundet.

Får alla köra vattenskoter?

Ja. Den som innehar förarintyg för fritidsbåt, ett manöverintyg för högfartsbåt eller ett kustskepparintyg utfärdade före den 1 maj 2022 har rätt att köra vattenskoter med ett sådant intyg till och med 30 april 2023.

Får barn åka vattenskoter?

Hur nära land får man köra vattenskoter?

Observera att på sjökorten finns också andra sjöleder markerade, men för vattenskotertrafik gäller bara de allmänna farlederna. Där leden går nära land får man inte köra närmare stranden än 100 meter. Inget inlandsvatten är tillåtet för körning med vattenskoter.”

Vilka regler gäller för vattenskoter?

I Sverige får man enligt vattenskoterförordningen endast köra vattenskoter i allmänna farleder samt inom områden där länsstyrelsen har beslutat om undantag från det generella förbudet. Du som kör en vattenskoter är ansvarig för att inte skada människor, natur eller miljö.

Vad händer om man kör vattenskoter utan körkort?

Den som kör vattenskoter utan förarbevis kommer att kunna straffas med böter. Det är polisens uppgift att kontrollera att förare har förarbevis. Både polisen och kustbevakningen har rätt att stoppa en vattenskoter för en rutinkontroll. Förarbeviset kan återkallas om innehavaren begår brott som till exempel sjöfylleri.

Vad kostar vattenskoter körkort?

De kurser som företagen idag erbjuder och som de påstår motsvarar förarbevis för vattenskoter kostar runt 9 000 kr. Det kan jämföras med kostnaden för att ta ett körkort för bil, som ligger på cirka 5 500 kr om du övningskör privat.

Vad gäller för vattenskoter 2021?

I dagsläget (2021) finns det inget krav på ett vattenskoter körkort för att få framföra en vattenskoter, men nya bestämmelser om krav på förarbevis för vattenskoter träder i kraft 1 maj 2022.

Share this post