Blogga

Vad raknas kolonilott som?

Vad räknas kolonilott som?

En kolonilott kallas även för ”hus på ofri grund” och betraktas civilrättsligt som lös egendom. Men skattemässigt betraktas en kolonilott eller ett ”hus på ofri grund” som en fastighet (2 kap. 6 § IL). Det innebär att skattereglerna är desamma för försäljning av småhus som för kolonilotter.

Hur fungerar Kolonistuga?

Kolonistugan måste du köpa av en säljare, det är endast marken som arrenderas. Vid köp av en kolonistuga skriver du ett kontrakt med en koloniförening och blir medlem i denna förening. Som medlem är du skyldig att följa föreningens stadgar och kommunens bestämmelser.

Hur beskattas loppis?

Om du har en hobby och säljer saker som du själv har tillverkat ska du skatta för vinsten som inkomst av tjänst. Om du mer regelbundet köper in saker för att sälja på loppmarknader och liknande ska du skatta för inkomsten som inkomst av näringsverksamhet.

Hur deklarera Kolonistuga?

Om fastighetsavgiftenKolonistugor kallas skattemässigt för ”hus på ofri grund” eftersom huset och marken har olika ägare. Som ägare till en kolonistuga betalar du 0,75 procent av stugans taxeringsvärde upp till ett halvttakbelopp (=max av avgiften kan bli) i fastighetsavgift.

Har koloniträdgårdar?

En koloniträdgård är ett stycke mark som delats in i mindre delar, kolonilotter, som hyrs ut till enskilda personer som odlar exempelvis grönsaker och andra växter där. Begreppet anknyter till ordet koloni (latin colōnia, av colōnus, ”odlare”, ”nybyggare”).

Vad gäller för kolonilott?

Du behöver bygglov för att bygga en ny byggnad på din kolonilott och för att bygga till eller ändra fasaden på din kolonistuga. Du behöver alltid bygglov för bygga nytt, bygga till eller ändra utseende på kolonistugan samt för att bygga plank och murar på kolonilotten inom detaljplanelagt område.

Får man hyra ut sin kolonistuga?

Det är enligt kommunens regler heller inte tillåtet att hyra ut kolonistugor i andra hand. Här är det alltså den person som har kolonikontraktet som brutit mot reglerna. I sitt avslag säger arbets- och socialnämnden att den inte vill medverka till ett otillåtet boende.

Vem äger kolonistugan?

Kolonistugorna kan köpas och säljas. Marken de står på arrenderas av varje stugägare som blir medlem i föreningen. Det är Kommunen som äger marken och arrenderar ut den till olika koloniföreningar som i sin tur arrenderar ut kolonilotter till medlemmar i föreningarna.

Vad är ofri grund?

När en byggnad, bostads eller annan, uppförs på mark av någon annan än markägaren och således inte ägs av markägaren, är det en byggnad på ofri grund. Att uppföra byggnad på ofri grund kräver mellan privatpersoner alltid någon form av överenskommelse med markägaren.

Share this post