Trendig

Hur lange sitter en GD?

Hur länge sitter en GD?

Motivering. Generaldirektörer och andra myndighetschefer utses i regel av regeringen på förordnande som gäller i sex år, vilka kan förlängas två gånger à tre år.

Vem anställer en generaldirektör?

Regeringen anställer myndighetscheferna och beslutar om deras anställningsvillkor. Lönen är individuell och bestäms mot bakgrund av de krav som ställs på befattningen och chefens kvalifikationer och erfarenheter. De flesta myndighetschefer anställs för en bestämd tid – normalt är den första anställningsperioden sex år.

Hur tillsätts myndighetschef?

I praktiken innebär utnämningsmakten att regeringen löpande tillsätter myndighetschefer och ett antal andra högre ämbetsmän i staten, men att rekryteringen av lägre tjänstemän är delegerad till myndigheten själv.

Vad tjänar en myndighetschef?

Högst lön har generaldirektören på Trafikverket Lena Erixon med 178 600 kronor i månaden. Hon har legat etta på topplistan över myndighetschefernas löner sex år i rad. På andra plats finns Polismyndighetens generaldirektör Anders Thornberg med 173 600 kronor i månaden.

Vad är mandatperiod och mandattid?

Mandatperiod. En mandatperiod, mandattid eller valperiod, är den tidsperiod för vilken ett mandat är giltigt. Ofta avser detta den tidsperiod under vilken en politisk församling eller befattningshavare upprätthåller ämbete eller uppdrag.

Vad är generaldirektör eller GD?

Generaldirektör, GD eller gd, är en chefstitel som används inom den offentliga förvaltningen. I Sverige används titeln ofta när det gäller chefen för en central statlig förvaltningsmyndighet.

Vad är titeln på generaldirektör?

Generaldirektör är också titeln på den högsta chefstjänstemannen på ett generaldirektorat inom Europeiska kommissionen. I den rangrulla som existerade fram till 1909 hade generaldirektörer generalmajors rang.

Share this post