Blogga

Vad hande vid Doda fallet?

Vad hände vid Döda fallet?

Döda Fallet är idag en unik geologisk bildning och resultatet av en mans – Vildhussens – försök att år 1796 leda om vattnet, vilket gick katastrofalt fel då en hel sjö tömdes. Döda Fallet ger oss därmed inte bara kunskap om den tidens ideologi, utan även insikt om industrialiseringens konsekvenser idag.

Hur många dog i Döda fallet?

Märkligt nog omkom ingen människa vid själva flodvågen eftersom byarna nedströms är högt belägna och katastrofen inträffade nattetid. Däremot omkom flera efteråt i samband med ras intill den nya flodfåra som Indalsälven nu grävde i den forna sjöbotten.

Var låg ragundasjön?

Ragundasjön[redigera | redigera wikitext] Ragundasjön var en 2,5 mil långsmal sjö som fanns fram till natten mellan den 6 och 7 juni 1796. Sjön var belägen i östra Jämtland, i Ragunda socken utefter Indalsälven, med mittpunkten ungefär där orten Hammarstrand i Ragunda kommun nu ligger.

Hur dog vildhussen?

”Vild-Hussen” dog i en drunkningsolycka. Den muntliga folktraditionen gör gällande att det var förbittrade bönder som hade skickat ut Vildhussen i Svarthålsforsen utanför Bispgården utan åror, varvid han drunknade. Han ska ha varit på väg till Klingerfjärden för att undersöka farbarheten längs älven.

Har Jämtland ett dött fall?

Det var drygt 200 år sedan det mäktiga vattenfallet Storforsen blev tomt och tyst. Kvar blev bara en torrlagd fåra. Det är i dag ett stenigt landskap med väldigt lite växter. Det kallas för Döda fallet.

Hur stor var ragundasjön?

Ragundasjön var en 2,5 mil långsmal sjö som fanns fram till natten mellan den 6 och 7 juni 1796. Sjön var belägen i östra Jämtland, i Ragunda socken utefter Indalsälven, med mittpunkten ungefär där orten Hammarstrand i Ragunda kommun nu ligger.

Vad händer i Hammarstrand?

Evenemang

  • 2 apr. Öppet Hus med EPA-träff på Bispgårdens Tekniska College.
  • 2 apr. Cool Candys på Sönneråsgården.
  • 5 apr. Kostföreläsning på Forshallen.
  • 6 apr. Författarbesök – Birger Ekerlid och Sara Strömberg.
  • 7 apr. Föreställningen ”Min rätt till (j)orden”
  • 9 apr. Sagoteatern spelar barnteaterföreställningen ”Alfons” i Stugun.

Vad gjorde vildhussen?

Magnus Huss, senare känd som Vildhussen, hade gjort sig känd för att ha framsynta idéer och tekniska lösningar på det mesta. Han hade en noga genomtänkt idé som han nu skulle förverkliga. Huss räknade ut att han kunde ta hjälp av krafterna i en liten bäck som rann i närheten.

Vad händer i Ragunda?

På gång i Ragunda

  • Slöjdklubb på Folkets Hus i Överammer. 2022-03-20 10.00.
  • Kostföreläsning på Forshallen. 2022-04-05 18.30.
  • Författarbesök – Birger Ekerlid och Sara Strömberg. 2022-04-06 18.30.

Share this post