Frågor

Nar maste en professor ga i pension?

När måste en professor gå i pension?

Grund för tidsbegränsningen En professor emeritus/emerita som fyllt 67 år får anställas tidsbegränsat enligt 5 § första stycket fjärde punkten lagen om anställningsskydd (LAS). Denna tidsbegränsningsform är tillämplig för alla arbetstagare som har fyllt 67 år.

Vad är delpension?

Delpension är en möjlighet att gå ner i arbetstid men ändå ha nästan full lön. Det här är en överenskommelse som du gör med din arbetsgivare. Du kan tidigast få delpension från 61 år och som längst tills du fyller 65 år. Slutar du din anställning före 65 år upphör delpensionen.

Vem kan få delpension?

Anställda som fyllt 61 år kan få delpension Som mest kan den anställda gå ner i arbetstid med 50 procent av heltidsarbete. Den anställda behöver arbeta minst 50 procent av heltid samtidigt som de har delpension. I tabellen kan du se hur mycket pengar den anställda får ut totalt i delpension och lön.

Kan man neka deltidspension?

Enligt de kommunala pensionsavtalen, KAP-KL och AKAP-KL, har arbetsgivaren möjlighet att komma överens med den anställda om pension på deltid (det kallas ”särskild avtalspension” i avtalet). Det är arbetsgivaren som bestämmer om man ska beviljas delpension. Det är alltså ingen rättighet.

Vad är lägsta ålder för uttag av pension?

Lägsta ålder för uttag är 55 år. Det går att ta ut delar av pensionen och fortsätta att jobba, men då krävs att du minskar din arbetstid i motsvarande grad. Anställningsår före 1966: Tidigare fanns en förmånsbestämd pension, STP-pension som nu betalas ut i form av livränta.

Har du fortfarande 61 år som tidigast ålder för att ta ut din allmänna pension?

Är du född 1958 eller tidigare gäller fortfarande 61 år som tidigast ålder för att ta ut din allmänna pension.

Vad är den lägsta åldern för att ta ut allmän pension?

Från och med 1 januari 2020 höjdes den lägsta åldern för att ta ut allmän pension från 61 till 62 år. Det var första steget av flera i en långsiktig plan på förändringar på pensionsåldrarna. Är du född 1958 påverkas du inte

Share this post