Populära

Vilka orsaker ligger bakom uppkomsten av de stora sociala skillnaderna i Kenya?

Vilka orsaker ligger bakom uppkomsten av de stora sociala skillnaderna i Kenya?

Samtidgt som fattigdomen har minskat de senaste årenhar de ekonomiska ojämlikheterna ökat kraftigt. Klimatförändringarna har bidragit till matosäkerhet och resursbrist i stora delar av landet, framför allt på landsbygden där fattigdomen är utbredd.

Vilka mänskliga rättigheter bryter Kenya mot?

Den utbredda fattigdomen innebär att framförallt kvinnors och barns mänskliga rättigheter inskränks. Arbetslösheten är mycket hög, och av de arbetslösa är fler än 70 procent under 30 år. Den ekonomiska marginaliseringen av kvinnor är enorm, där endast 3 % är fastighetsägare och därmed har möjlighet till lån.

Har makten i Kenya?

Kenya är en representativ demokratisk republik med presidentialism, där presidenten är såväl statsöverhuvud som regeringschef i ett flerpartisystem. Eftrr en folkomröstning 2010 har landet två kammare. Folkomröstningen gav även landets president mindre makt.

Vad exporterar Kenya?

De viktigaste exportprodukterna är telekommunikationsutrustning, papper och pappersmassa, maskindelar, konsumtionsvaror, medicinsk utrustning och fordon. Från Kenya importeras främst kaffe, snittblommor, frukt och grönsaker. Ungefär 50 företag med anknytning till Sverige finns representerade i Kenya.

När koloniserades Kenya?

Kenya har under årtusenden varit en knutpunkt under olika folkvandringar. I mötet mellan araber och bantufolk utvecklades den så kallade swahilikulturen som redan på medeltiden bedrev långväga handel. När européer på 1800-talet koloniserade Afrika hamnade Kenya under brittisk kontroll.

Vad är Kenya känt för?

På savannen i söder lever elefanter, lejon, giraffer, zebror och antiloper. Den vulkaniska aktiviteten i dalen, som upphörde för flera tusen år sedan, har bildat stora sjöar som Victoriasjön och höga toppar som Mount Kenya, Afrikas näst högsta berg. Landet är även känt för Turkanasjön, en av världens största ökensjöar.

Är Kenya korrupt?

Korruptionen är genomgripande, systematisk och strukturell. Den gynnar mäktiga grupper och skadar särskilt de människor som lever i fattigdom. Enligt Transparency Internationals granskning av länders korruption ligger Kenya på plats 124 av 180 länder.

Vem bestämmer i Kenya?

Kenyas premiärminister[redigera | redigera wikitext] Raila Odinga, Kenyas andre premiärminister.

Hur ser Kenyas natur ut?

Landskapet i Kenya bär på stor variation. Från savann i söder, till tropisk regnskog i väst och öken i norr. Landet delas upp av den enorma Riftdalen (Great Rift Valley) som sträcker sig längs hela Afrikas östkust. På savannen i söder lever elefanter, lejon, giraffer, zebror och antiloper.

Vad odlar man i Kenya?

De flesta är småbrukare, men det finns också drygt 3 000 storjordbruk. Te, kaffe, frukt, grönsaker och snittblommor dominerar exporten.

Har Kenya bra ekonomi?

Landet ligger även topp tio över största ekonomier i Afrika söder om Sahara. Till detta har Kenya i dag en av hela Afrikas mer innovativa ekonomier, med stora marknader både inom energitransport och ICT (informations- och kommunikationsteknologi), förutom jordbruket som fortsatt är landets ekonomiska medelpunkt.

Vad kallas gruppen under Jomo Kenyatta?

KAU splittrades i två fraktioner, Kenya African National Union (KANU) och Kenya African Democratic Union (KADU). Vid valet 1961 vann KANU och genom starka protester från de båda partierna upphävdes förvisningen av Kenyatta samma år.

Share this post