Populära

Nar borjar nya pensionsreglerna galla?

När börjar nya pensionsreglerna gälla?

Många med fysiskt tunga jobb tvingas i dag ta ut tidig pension för att klara sig – med sänkt pension livet ut som följd. Nu föreslår regeringen en särskild trygghetspension för utslitna. – Planen är att de nya reglerna ska börja gälla från och med den 1 juli 2022, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Hur ändras pensionsåldern?

Den kallade LAS-åldern, höjdes 2020, från 67 till 68 år. Åldersgränsen för rätten att stanna kvar i anställning höjs 2023 från 68 till 69 år. I propositionen Ett bättre premiepensionssystem föreslås att det införs ett mål i premiepensionssystemet för att säkra en hög kvalitet som ger en trygg pension.

Hur ska du gå i pension i första hand?

Fundera på vad du vill att pensionen i första hand ska räcka till. Gör gärna en budget och se hur långt pengarna kan räcka. Tänk efter om du behöver skydd till efterlevande eller inte. Bestäm när du vill gå i pension. Fatta beslut om när du vill gå i pension och hur utbetalningarna ska göras över tiden. Meddela ditt beslut

När ska du gå i pension?

Några månader innan 65-årsdagen får du ansökningsblanketter från de försäkringsbolag som förvaltar dina pengar. Om du vill gå i pension tidigare måste du själv kontakta dem. För övriga tjänstepensioner som inte är kollektivavtalade – ta kontakt själv med dem som har dina pensionspengar.

Vad kan du tänka på inför din pension?

Planera din pension. Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på när du börjar planerar inför din pension. Ansök om pension. Ansök om allmän pension. Tillägg till pensionen. Du med låg pension kan ha rätt till bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd. Tillbaka till toppen.

Kan du ta ut tjänstepension efter 65 års ålder?

Du har rätt att arbeta efter 65 års ålder, men då tjänar du inte in ytterligare tjänstepension om du inte särskilt kommit överens om det med din arbetsgivare. Du kan ta ut tjänstepensionen ITP tidigast från 55 års ålder, men då måste du sluta arbeta i motsvarande grad som du vill ta ut pension.

Share this post