Populära

Vad ar akillessenan?

Vad är akillessenan?

Akillessenans uppgift är att överföra kraften från de stora vadmusklerna gastrocnemius och soleus, även kallad triceps surae, till hälbenet (kalkaneus). Senan har höga funktionella krav och utsätts under gångaktivitet för betydande belastning, vilken ökar vid exempelvis löpning.

Varför kallas hälsenan för akillessenan?

Akilles träffades av en pil i hälen under det trojanska kriget och dog. Den här myten är orsaken till att akilleshäl har blivit synonymt med en svag punkt och den har gett namn åt människans hälsena eller akillessena.

Vad är Haglunds häl?

Haglunds sjukdom är en uppluckring av hälsenans infästning i hälbenet, som uppkommer genom upprepad belastning. Besvären kommer ofta i yngre tonåren vid löpning eller hoppträning. Detta orsakar en svullnad i bakre delen av hälen som gör ont vid tryck och under aktivitet.

Var sitter slemsäcken i hälen?

Bursit på foten Och både dessa sitter vid hälsenans fäste på hälbenet. Den ena skyddar utsidan av hälsenan från externt tryck. Den andra bursan ligger mellan hälbenet och hälsenan och minskar friktionen mellan hälbenet och senan. Hur snabbt du kommer bli av med smärtan beror helt på vilken av dessa du fått problem med.

Kan delar av hälsenan gå av?

Vid en hälseneruptur går hälsenan helt eller delvis av vilket gör att du inte kan gå eller har svårigheter att gå på foten. Oftast kan skadan läkas med hjälp av en så kallad ortos, men ibland behövs operation.

Hur masserar man hälsenan?

Det frestar på hälsenan och kan ge ganska stora problem om man inte sköter muskeln med massage. Massera vadmuskeln under en längre stund så avlastas hälsenan.

Varför får man hälseneruptur?

Hälsenebristning kallas också för hälseneruptur eller akillesruptur, och det innebär att hälsenan går av, antingen helt eller delvis. Det kan inträffa när hälsenan utsätts för stor och plötslig belastning. De rapporterade fallen av brusten hälsena är betydligt fler hos män än hos kvinnor.

Hur får man bort Haglunds häl?

Det kan hjälpa att ha ett litet inlägg under hälen eller be en skomakare göra en vidgning av skokanten så att den inte trycker. Du kan också minska trycket och avlasta foten genom att lägga något mjukt material runt om svullnaden. En operation kan bli aktuell om du har långvariga och svåra besvär.

Varför får man Slemsäcksinflammation?

Slemsäckarna kan bli irriterade om en led eller sena överbelastas, eller om de utsätts för ett långvarigt tryck. Slemsäcksinflammation kallas också för bursit och är vanligast i knän, axlar och armbågar. Du kan få inflammationer i slemsäckarna om du har en reumatisk sjukdom.

Var sitter Hälkudden?

Om du har besvär med hälkudden, som sitter under hälen, brukar det göra ont i och under hälen när du går. Hälkudden blir stelare ju äldre du blir. En stel hälkudde dämpar inte lika bra och då ökar belastningen på hälen.

Var finns det Slemsäckar?

Du har slemsäckar på många ställen i kroppen runt leder och senor. De är små vätskefyllda påsar som har till uppgift att skydda lederna och underlätta rörelserna. Slemsäckarna kan bli irriterade om en led eller sena överbelastas, eller om de utsätts för ett långvarigt tryck.

Hur lång tid tar det att läka en avsliten hälsena?

Skadan kräver rehabilitering i minst sex månader och det är svårt att återfå full funktion. Tidigare studier har fokuserat mycket på att redovisa risken att hälsenan ska gå av igen efter den första skadan, men frågan är om det verkligen är det värsta som kan hända.

Varför heter det akillessenan?

Share this post