Frågor

Hur langt kan man citera?

Hur långt kan man citera?

Det finns ingen tumregel för hur långt citatet får vara. Man kan ändå anse att principen är att ett citat ska vara rätt så kort. Det finns ändå inget som hindrar att man citerar en hel sida ur ett verk som endast är tre sidor lång. Det krävs bara att förutsättningarna för citatet uppfylls.

Hur citerar man ett citat?

Du ska återge varje tecken just som det står i originalet. Däremot finns det inga regler för hur mycket eller hur litet du får citera: ett ord, en mening, ett helt stycke eller flera stycken. Antingen väver du in citatet i din text eller så gör du ett blockcitat. Kom ihåg att ange sidan i verket när du citerar.

Måste man citera en hel mening?

Om citatet står efter ett kolon men inte är en hel mening sätter du punkten efter citattecknet. Då ser det ut så här: ”så det så”. Om citatet både börjar och avslutar en mening sätter du ut citatets egen punkt: ”Nu orkar jag inte längre”, sa hon uppgivet, ”nu går jag hem.”

Hur skriver man två citat efter varandra?

Om man citerar eller refererar till samma text och sida flera gånger i samma stycke kan det bli tjatigt att upprepa författarnamn och sidhänvisning. Man använder då istället en latinsk förkortning inom parentes: (ibid.) Ordet utläses ibidem och betyder ”på samma plats”.

Hur gör man enkelt citattecken?

’ Högerställt enkelt citattecken

  1. Mac OS X, svenskt tangentbord: alt + M.
  2. Mac OS X, engelskt tangentbord: option + shift + ]
  3. Windows: håll ner alt och skriv 0 1 4 6 på det numeriska tangentbordet.

Hur skriver man ett långt citat?

Längre citat, också kallat blockcitat, står ofta utan citationstecken men med indrag både till höger och till vänster. Ibland skrivs också den citerade texten med ett något mindre typsnitt. Exempel på ett blockcitat: Artikelförfattarna tycks anse att opinionens ogillande i sig är ett gott betyg åt en modern byggnad.

Hur gör man citattecken på datorn?

AltGr+shift+B ger enkelt (’). För vänsterställda citattecken (” respektive ’) byts B ut mot V i kombinationerna. Macintosh: Tryck på tangenterna alternativ+skift+M, eller alternativ+skift+2. Windows: Håll ned Alt-tangenten och skriv 0148 på det numeriska tangentbordet.

Får man citera?

Rätten att citera, citaträtten, är en inskränkning i upphovsrätten och regleras i 22 § lagen om upphovsrätt. Det är alltså tillåtet att citera andras verk utan att fråga om tillstånd. Man får dock bara citera offentliga verk. Offentliga verk är verk som har gjorts tillgängliga för allmänheten.

Share this post