Blogga

Vad ar en Besvarsmyndighet?

Vad är en Besvärsmyndighet?

Besvärsmyndigheten prövar inte bara det överklagade beslutets laglighet utan också dess lämplighet. Om besvärsmyndigheten tycker att överklagandet ska godkännas kan denna myndighet inte bara upphäva beslutet utan också ändra dess innehåll, det vill säga sätta ett annat beslut i stället.

Vilken lag är fl?

FL är tillämplig såväl vid förvaltningsmyndigheternas handläggning av ärenden som domstolarnas handläggning av förvaltningsärenden, samt – vad avser service och samverkan – även vid annan förvaltningsverksamhet än ärendehandläggning hos förvaltningsmyndigheterna.

Vad är ett myndighetsbeslut?

Ett beslut eller annan åtgärd som fattas av en myndighet och som är ett uttryck av makt över en medborgare. Det är endast ”utövning av befogenhet att för enskild bestämma om förmån, rättighet, skyldighet, disciplinär bestraffning eller annat jämförbart förhållande” som räknas som myndighetsutövning.

Kan man överklaga ett beslut muntligt?

Handläggaren är skyldig att informera om hur det går till att överklaga samt hjälpa till med överklagan om du vill det. Beslut meddelas vanligtvis skriftligt. Om du fått beslutet muntligt kan du alltid begära att få beslutet skriftligt.

Vad menas med förvaltningsrättsliga ärenden?

Förvaltningsrätt är en allmän förvaltningsdomstol och handlägger i första instans mål som främst rör tvister mellan enskilda personer och myndigheter. Förvaltningsrätterna har ersatt de tidigare länsrätterna. Det kan gälla ett skattemål, tvist med Försäkringskassan, kommunen eller socialnämnden.

Kan den gamla förvaltningslagen vara tillämplig?

Förvaltningslagen (2017:900) har trätt i kraft den 1 juli 2018 och samtidigt har förvaltningslagen (1986:223) upphört att gälla. Den gamla lagen gäller i den utsträckning som det i annan lag eller i en förordning finns bestämmelser som hänvisar till den lagen.

Vad är en Förvaltningsuppgift?

Förvaltningsuppgift kan anförtros åt kommun, men även till bolag, förening, samfällighet, stiftelse, registrerat trossamfund eller någon av dess organisatoriska delar eller till enskild person. Många förvaltningsuppgifter har också anförtrotts åt kommuner genom kommunallagen.

Hur gör man för att överklaga ett avslagsbeslut?

Om det är första gången du överklagar ett beslut vänder du dig till förvaltningsrätten. Här skriver du den stad kammarrätten ligger i, som kommer att pröva ditt fall. Du vänder dig till kammarrätten om du har fått avslag i förvaltningsrätten.

Share this post