Populära

Hur sprider sig snodroppar?

Hur sprider sig snödroppar?

Där snödroppe trivs sprider den sig med sidolökar och med frön. Snödroppens frön lockar till sig myror, som sedan sprider växten när de tar med sig fröerna. Snödroppe trivs i både sol och halvskugga. På soliga platser blommar den tidigare.

Vilken miljö trivs snödroppar i?

Snödroppar är anspråkslösa vad gäller jord, så länge den är väldränerad, och bäst trivs de om jorden är mullrik, så att den är aningen fuktighetshållande på högsommaren. Tips: Har man inte hunnit sätta snödroppar på hösten, går de att köpa krukodlade på våren med. Då kan du plantera ut hela innehållet.

När ska man plantera snödroppar?

Plantera lökarna så tidigt som möjligt på hösten. Lägg dem gärna i blöt, så kallad stöpning, ett halvt dygn innan du planterar. Det underlättar etableringen. Tänk på att snödroppen är giftig, låt aldrig barn leka med snödroppens lökar eller frukter.

När kan man flytta snödroppar?

Snödroppar förökas enklast genom delning. Bästa tiden att dela dem är strax efter blomning, men innan bladverket vissnat ner. Snödroppar gör sig bäst i mängd, men det är inte enda anledningen till att man förökar dem. Snabbaste sättet är att dela dem på vårkanten.

Får man plocka snödroppar?

Njut av dem genom att plocka dem och sätta några av dem i en fin liten glasvas. Snödroppar blir mellan 10 och 20 centimeter höga och är härdiga i hela landet.

Hur ser Snödroppslökar ut?

De ser ut som små vitgröna rosor om man kikar in under de hängande kjolarna. Den sprider sig inte med frö som de enkla, men sätter sidolökar och man kan också föröka dem genom delning. De kommer villigt tillbaka år från år.

Kan man ha snödroppar i kruka?

Om du vill köpa snödroppar i kruka, försök då kolla först hur de har haft dem i plantskolan och ha sedan dem så svalt som möjligt hos dig, dock inte i sträng frost, utan sådär +5-10 grader och ljust. Det är annars ett bra sätt att plantera snödroppar in-the-green, alltså med gröna blad.

Vem äter snödroppar?

Tidig vår driver hungern rådjur och andra gnagare att äta allt som knoppas. Tulpaner står högst upp på menyn. Men det finns lökväxter som de undviker, t ex narcisser, snödroppar och snöklockor som tillhör Amaryllisfamiljen.

Var köper jag snödroppar?

Just nu har vi två sorter på Zetas i kruka; Galanthus elwesii (Turkisk snödroppe) och Galanthus hippolyta. Båda är underbart vackra! Samma sak gäller klosterliljor, snöklockor och kungsängsliljor. Bättre att köpa på tidigt vårvintern i kruka än på hösten!

Kan man flytta snödroppar?

Dela stora plantor direkt efter blomningen. Ge snödropparna lite extra jord, kompost eller brunnen stallgödsel efter delning. Snödroppar kan flyttas under växtsäsongen, så byt gärna med vänner och bekanta så att du får fler sorter. Man kan även köpa delade snödroppsplantor från England.

Får man gräva upp snödroppar?

Snödroppar planteras bäst “in the green” som man säger. Det betyder att de ska planteras färska på våren. Ett sätt är att gräva upp och dela på tuvor som du redan har. Om du inte har några tuvor att tala om kan du kanske få av en trädgårdsvän.

Får man plocka svamp på annans mark?

Vilt växande bär och svamp tillhör markägaren så länge de står på rot eller sitter på riset. Men markägaren får inte hindra någon från att plocka dem på marker där allemansrätten gäller.

Share this post